tirsdag 14. november 2017

Stamfiske i Drammenselva: 15 lakser på 5 timer


STORLAKS: Ann-Kristin Vie
med den største laksen vi fikk. En flott
hannfisk med ordentlig krok.
Alle foto: Tom Høgseth

Lørdag og søndag var det tid for det tradisjonelle stamfisket i Drammenselva i regi av Østsiden jeger- og fiskerforening. Lørdag var det juniorene som var i farten i Hokksund. Det gikk veldig bra. Ungdommen opp til 18 år fikk hele 40 lakser som ble sluppet pent oppi tankene slik at rogn og melke og genmateriale kan sikres.

Søndag var det de voksne sin tur, og jeg var så heldig å få være med. Bjørn Bjølgerud, kongen av Drammenselva, skulle ha med seg den ivrige laksefiskeren Ann-Kristin Vie fra Kongsberg, men de gjorde også plass til meg fremme i baugen på elvebåten.

Lest denne? Kongen av Drammenselva fikk 200 kg laks

Tidlig morgen satte jeg kursen mot Hokksund med håp om en storlaks. Og for en dag det skulle bli. Det var noen minusgrader på morgenen, men sola skinte og det var fullt av blide fiskere da jeg kom opp til Hellefossen.

RETT I KUMMEN:
Bjørn Bjølgerud med storlaks som
ble fraktet hurtig og skånsomt opp
 i kum med rennende vann. 

Kl. 09 gikk startskuddet. 5-6 båter satte ut, og fiskere spredde seg også langs elvekanten og ute på Langskjæret og Midtskjæret. Vi fisket med tre stenger etter båten, og i enden på snørene hang det wobblere i orange og gult. Det tok maks 10 minutter før Ann-Kristin og fiskesnella hennes ga klar beskjed om at det var laks på. Etter kort tid hadde vi 6 lakser i tanken og måtte inn og legge dem varsomt i kummene på land. Hunnlaks i en kum og hannlaks i en annen. Vekta ble bare anslått, men varierte mellom 3-8 kg.

Kl. 12 var det samling inne i klubbhuset med varme pølser og kaffe. Kan love at det smakte fortreffelig for frosne sjeler. Praten gikk lett og stemningen var god. Flere storlakser på 12-15 kg hadde blitt tatt.

I SITT RETTE ELEMENT:
Bjørn Bjølgerud styrte båten vant
over de rette plassene. 

For oss gikk fisket først tregt etter lunsj, men så løsnet det igjen og til slutt fikk vi 9 lakser til og endte på totalt 15. Jeg var heldig og fikk en fisk som var mellom 8-10 kg. Sannsynligvis ny lakserekord for meg. Ann-Kristin Vie fikk også en fisk i samme størrelse, men den største fikk selvfølgelig laksekongen Bjølgerud selv. Det var en flott hannlaks som muligens bikket magiske 10 kg.

- Dette var bra fiske, kom det plutselig fra den ellers noe fåmælte Bjølgerud, og et stort smil bredte seg i ansiktet hans.

Klar for å le litt? Når alt går til helvete på fisketuren

Ifølge Jon Fiskum som leder stamfisket i fiskeforeningen ble det tatt 130-150 lakser i helgen. Det kom opp ca 20 fisk på Langskjæret og 8 på Midtskjæret på søndag. I tillegg fikk båtene som var utpå mye fisk.

- Det ble merket om lag 80 hannfisk, sier Jon til meg på telefon.

- Hva skjer med fisken etter at den er fanget?

- De merkes og det tas DNA av fiskene. Dette gjøres for å sikre at man får avkom av forskjellige familiegrupper og unngår innavl. Fisken strykes etter et strykekart (oversikt over familiegrupper), sier Fiskum.

FIN HUNNLAKS:
Bjørn Bjølgeruid med fisk som skal være
med og sikre fremtiden til laksen
 i Drammenselva. 

Strykingen er altså å ta ut melke fra hannene, og rogn fra hunnene som senere blandes og blir til lakseyngel.

NINA lager strykekart

Frode Laugerud, driftsansvarlig for klekkeriet i Hokksund forteller til meg at det er Østsiden jeger- og fiskerforening som står for stamfisket. Hellefoss og Åmot kultiveringsanlegg tar så over resten av prosessen med blant annet DNA-taking ved skjellprøver. Dette sendes inn til Norsk institutt for naturforskning (NINA) som så slager et strykekart til kultiveringsanlegget.

- Når smolten skal settes ut kjøres fisken til Drammen og settes i mærer der, forteller Laugerud til meg.

Sleper smolten ut fjorden

Mærene slepes så ut Drammensfjorden og ut i Oslofjorden hvor de slippes i Holmestrand-området. Fisken må slepes ut fordi det ikke er tillatt å slippe fisken i elva siden den er smittet av Gyrodactylus salaris. Det er gitt tillatelse fra myndighetene til å slippe ut ca 120.000 smolt i 2018, ifølge Jon Fiskum

Laks eller sjøørret? Ser du forskjell?

Om det blir stamfiske i 2018 og smoltutsetting i 2019 er imidlertid usikkert. Det må søkes tillatelse til begge deler hvert år. Det er også satt ned et bredt utvalg som skal se på om man kan klare å utrydde den beryktede lakseparasitten Gyrodactylus salaris, ifølge Jon Fiskum.

Tusen takk til Østsiden jeger- og fiskerforening for at jeg fikk være med på stamfisket.

Lyst på fiskenyheter? Følg vår Facebook-side @teampropell
Her kan du sjekke laksefangstene i Drammenselva

Ingen kommentarer: