torsdag 30. august 2018

12 nye tunfisker merket i dansk farvann

Foto: Tobias Ehn, Team Fladen Pink LadyOnsdag var det igjen tunfiskfeber i dansk farvann i Skagerrak. Det ble merket og gjenutsatt i alt 12 blåfinnede tunfisk som var fra 233 til 265 centimeter. De estimerte vektene er fra 225 til 330 kg opplyser Finn Sivebæk, fiskepleiekonsulent ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU Aqua) til meg torsdag morgen.

Det danske prosjektet har nå merket til sammen 31 tunfisk på fisket tom onsdag 29. august.

Danske Kent Morel deltar i merkingsprosjektet i Team Nora, og har lagt ut film fra tunfiskfight som du kan se over. Ta en kikk, jeg kan love at det er enorme krefter i sving.

Han skriver på Facebook: - Fin fiskedag i dag. Totalt surrealistisk med kjempetunfisk i dansk farvann. Kreftene er ufattelige og de kan dra ut sene i time etter time etter time. Her er et lite klipp av vår fight i dag på 3 timer og 50 minutter. PS. Det er C/R. Båd: Team Nora med Ask Peter Ahrendt Futtrup som skipper.

Det ble onsdag rapporteret om mengder av tunfisk som jaget makrell og horngjel i overflaten og mange beinharde fighter med tunfiskene fra båtene som gikk ut fra Skagen.

SUKSESS: Team Fladen Pink Lady
med en av de to tunfiskene de fikk merket tirsdag.

Foto: Tobias Ehn

Også Team Fladen Pink Lady har lyktes godt med fisket.  Onsdag hadde de flere kontakter og landet to nye tunfisker som ble merket.

Les også: Merket 15 tunfisker i dansk farvann

DTU Aqua skriver onsdag på sin hjemmeside: - Onsdag ble en ny superdag. Allerede 20 minutter etter start var den første tunfisken klar til merking. Det ble merket i alt 12 tunfisk.

DTU Aqua skriver også at tunfisken tas kortvarig om bord i merkebåten. Den får umiddelbart en slange inn i munne med masse sjøvann for å sikre oksygentilførsel. Fisken merkes og det tas ewn liten DNA-prøve. Hele seansen tar bare et par minutter før fisken settes tilbake i sjøen.

Det pågår nå også for første gang forskningsfiske i Norge ved Øygarden utenfor Bergen, men onsdag satte været en stopper for fisket. Det har ikke lyktes de norske teamene å merke tunfisk ennå, men én båt har hatt fisk på kroken.

MERKING: Her merkes en tunfisk
i dansk farvann før den settes varsomt tilbake.

Foto: Tobias Ehn

Fisket foregår slik både i Norge og Danmark: Sportsfiskere forsøker å fange blåfinnet tunfisk på sportsfiskeredskap. Fisken skal fightes så fort som mulig opp til båten. Det er egne merkebåter med spesialister som kommer og merker fisken med elektroniske sendere før tunfisken slippes tilbake så skånsomt som mulig. Målet med prosjektene er å lære mer om tunfisken og dens vandringsmønstre.

I Norge ledes prosjektet av Havforskningsinstituttet og i Danmark av DTU Aqua. I fjor var det forskningsfiske både i Sverige og Danmark, men Sverige deltar ikke i år.

Lik og følg gjerne @teampropell på Facebook
Les mer om: Storviltfiske | Tunfisk

Under kan du se film fra Team Fladen Pink Ladys fiske: 

Ingen kommentarer: