onsdag 28. februar 2018

Nytt Water Wolf-kamera til Team Propell


Jeg er veldig glad i å filme under vann når jeg fisker. Særlig under kveitefiske. Det kan gi flotte opptak som du kan nyte igjen og igjen, og dele med andre.  Undervannskameraet Water Wolf er godt egnet til dette.

Dessverre mistet jeg et Water Wolf-kamera under stamfiske i Drammenselva i fjor høst. Det løsnet rett og slett fra innfestingen. Tror den svarte låsetappen må ha sklidd ut uten at jeg merket det. Derfor ble det innkjøp av et nytt Water Wolf UW 1.1 hos Villmarksbutikken på Jessheim nylig. Det er nå montert sammen og teipet fast til innfestingen på flere steder.

Les også: Spydro undervannskamera kommer snart

Nå har jeg ett Water Wolf 1.0 og ett 1.1. Kameraet har batteritid til 4 timers opptak. En trolling/dorgetur eller en kveiteøkt er som regel lenger, og da er det greit å ha to kameraer. Kameraet kan brukes til å kaste med, det kan legges på bunnen, dorges med og det kan henges på snøret under vertikalfiske. Det følger med flere forskjellige vekter for å stabilisere kameraet i forskjellige situasjoner.

KAMERA OG MINNEKORT:
Minnekort på 32 GB holder i massevis
til 4 timer med opptak. 

Jeg er stort sett fornøyd med kameraet, men måtte bytte et helt nytt Water Wolf 1.1 i fjor fordi det kom fuktighet inn i kameraet. Det tok veldig lang tid, men jeg fikk et nytt til slutt av produsenten.

En ting som er viktig å passe på er linsen. Den blir lett ripet opp, og det har skjedd med det eldste kameraet mitt. Til den nyeste utgaven følger det med beskyttelseshette. NB! Husk også at du må formatere minnekortet jevnlig.

Les også: Utstyr for å lage gode fiskevideoer

Bildene du får med Water Wolf blir grønne. Det skyldes ikke kameraet, men at man filmer under vann. Blått og grønt er farger med høy frekvens, og de trenger dypt ned i vannet. Grønnstikket kan selvfølgelig redigeres bort i et godt redigeringsprogram. Jeg har ikke gjort det til nå.

Lik og følg oss på Facebook

Har fått en del tøffe opptak under vann med Water Wolf. Under kan du se noen videoer:











Flere videoer på filmsiden og på Youtube

tirsdag 27. februar 2018

Oppdaterte strenge regler for bifangst av makrellstørje

Foto: Jonas Nordigårs, Edge Sportfishing

Mandag 26. februar oppdaterte Fiskeridirektoratet sine regler for bifangst av makrellstørje for yrkesfiskere.

De skriver følgende på sin hjemmeside: «Hvert år er det noen fartøy som får bifangst av makrellstørje i fisket etter andre arter. Det er svært viktig at fangst av makrellstørje blir registrert, og vi i Fiskeridirektoratet hjelper deg med dette. De siste årene har vi fått flere rapporter om bifangst av makrellstørje i fisket etter andre arter.»

Fiskeridirektoratet skriver også at levende makrellstørje skal slippes ut, men død bifangst av makrellstørje skal registreres og rapporteres inn til ICCAT (The International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas).

Les også: - To timer, fullt press. Vi kjørte i sirkler

Direktoratet skriver også at fangsten i utgangspunktet skal leveres i utpekte havner, og det må følge et fangstsertifikat med når fangsten selges. Utfylling og signering av fangstsertifikat foregår elektronisk. Det fiskerne må gjøre er å kontakte Fiskeridirektoratet og gi de opplysningene de trenger, så tar de seg av papirarbeidet.

Fiskeridirektoratet skriver at du må gjøre følgende ved fangst av makrellstørje:

  1. Registrer makrellstørjen i det elektroniske rapporteringssystemet (ERS) på lik linje med annen bifangst. Får du problemer med dette, se punkt 2.
  2. Kontakt FMC hos Fiskeridirektoratet så snart som mulig etter at du har fått bifangsten, og informer dem om at du har fått makrellstørjen. Dersom du har hatt problemer med å få registrert bifangst av størje i ERS, kan FMC hjelpe deg.  FMC kommer til å stille en del spørsmål som de vil videreformidle til regionkontoret og til en saksbehandler sentralt hos Fiskeridirektoratet. Blant annet må vi vite når og hvor du har tenkt å lande makrellstørjen.
  3. Landing av makrellstørje vil som utgangspunktet bare kunne skje i forhåndsutpekte havner. Listen over slike havner i Norge finner du her.
  4. Dersom du ønsker å lande makrellstørjen i utlandet, finner du listen over havner her.

Direktoratet skriver også at fiskeren ikke får betalt for makrellstørjen, men såfremt bifangsten ikke var tilsiktet kan man få vederlag for ilandføring. Et slikt vederlag utgjør 20 prosent av verdien av fangsten. Les hele meldingen fra Fiskeridirektoratet her.

Suksess i Sverige og Danmark

Fikk du med deg tunfiskprosjektet i Sverige og Danmark i fjor? Sportsfiskere fanget tunfisk i forskningsøyemed med stor suksess. Ifølge Sportsfiskarna ble 18 blåfinnede tunfisk (også kalt makrellstørje) merket i Kattegat og Skagerrak. 14 av fiskene ble merket i Sverige og 4 i Danmark.
Nå kan dette bli en realitet i Norge også. Havforskningsinstituttet har gitt penger til planlegging og gjennomføring av et norsk størjemerkingsprosjekt, skriver Hooked.

I Sverige brukte fiskerne bruker to teknikker for å fange tunfisken. Den ene var driftende meitefiske med makrell eller sild festet i en sirkelkrok under en ballong som dupp. Ved bruk av denne teknikken kastes det stadig ut fiskeslo og -biter for å lage luktspor som lokker til seg tunfisk. Den andre metoden var trolling der båtene sleper plastagn etter seg, skrev Gøteborgposten i fjor høst.


Les flott tunfiskreportasje hos Edgesportfishing
Her finner du alle våre saker om tunfisk
Dennis: - Kan ikke beskrives med ord


mandag 26. februar 2018

Skyter rømt oppdrettslaks med harpun

Foto fra video: Sondre Bjørnbet,
Skandinavisk naturovervåking



Rømming av oppdrettslaks er et stort problem i Norge. Oppdrettslaks tar seg opp i elvene og gyter sammen med villaksen. Det utvanner de unike genene til villaksen. Ble derfor veldig glad da jeg så denne videoen som Skandinavisk Naturovervåking la ut mandag. Den viser effektivt uttak av oppdrettslaks.

De skriver følgende på Facebook: «Utskyting av rømt oppdrettslaks er et viktig tiltak for å redusere innslaget i elvene. På oppdrag fra OURO skyter Sondre Bjørnbet her effektivt ut 10 oppdrettslaks fra Elvegårdselva i Bjerkvik på få timer. Oppdraget utført av Skandinavisk naturovervåking og Ferskvannsbiologen

Les også: Sjøørret vokste enormt

Ifølge videoen sto det ca 170 laks totalt i kulpen. 10 av dem var rømt oppdrettslaks. Så gikk Sondre Bjørnbet til verket og tok dem ut én etter én. Ta en kikk på videoen. Imponerende!

Sondre Bjørnbet (35) fra Orkanger driver ikke bare som undervannsjeger. Han er også brannkonstabel og bonde.

- Jeg har jobbet med registrering av laks- og sjøørretbestander i 10 år hos skandinavisk naturovervåking, skriver han til meg.

- Vi jobber hele høsten, fra fiskeslutt til islegging, med registrering av gytebestander ved hjelp av drivtelling. Der det er mye rømt fisk blir den tatt ut. Slik som tilfellet var for Elvegårdselva i høst.

FIN VILLAKS:
Sondre Bjørnbet fisker også med flue.
 Her i Skjenaldelva.

Foto: Sondre Bjørnbet 

Han forteller at det er en veldig viktig og interessant jobb, og at han får sett all den største laksen i landet.

- Drives dette arbeidet over hele Norge?

- Skandinavisk naturovervåking driver uttak av rømt fisk og gytefisktellinger i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nord-Norge. I tillegg har vi videoovervåkning i resten av landet

- Dere jakter laksen med fridykking, ikke med trykkluft i elvene?

- Ja, fridykking/snorkling med våtdrakt. Veldig viktig med riktig utstyr, skriver Sondre til meg.

Les også: Fire lakserømminger
Lik og følg oss gjerne på Facebook: @teampropell

Lyst til å se mer godt arbeid for elvelaksen? Ta en kikk under:

søndag 25. februar 2018

Gemi 765 Cabin: Ny norsk aluminiumsbåt

Alle foto: Kurt Jeppesen, Saltstraumen Brygge



Nyheten Gemi 765 Cabin er nå sjøsatt, og den befinner seg hos Kurt Jeppesen ved Saltstraumen Brygge. Aluminiumsbåten er produsert av Gemi Boats og eier Torbjørn Johansen.

- Vi har bygd bare én båt foreløpig. Dette er en prototype lagd etter spesifikasjoner fra Kurt Jeppesen, sier Torbjørn Johansen til meg.

Han sier at det har vært stor pågang etter at Saltstraumen Brygge nylig la ut en video av båten på Facebook.

- En svenske som eide en Gemi fra før ringte nettopp og bestilte en usett. Han ønsket seg kabin, sier Johansen.

Aluminiumsbåt testet: Ockelbo B21 CAB

- Er det bra med stuverom i båten?

- Det er to luker i front. Et for anker og et i tillegg. Det er stuverom i benkene i kabinen. Dørken i hytta er senket i midten slik at det er full ståhøyde, sier Torbjørn Johansen.

Fakta: Gemi 765 Cabin
  • Pris: Foreløpig satt til 912.500 kr med moms. Det er inkludert Honda 250 HK
  • Lengde: 765 cm
  • Bredde: 270 cm
  • Vekt: 1600 kg uten motor
  • V-bunn: 17 grader bak
  • To styreposisjoner
  • Lowrance HDS-12 Carbon
  • 2 KW webastovarmer
  • Isolert kabin
  • Sitteplass til fem personer innvendig
  • Sertifisert for 10 personer
  • Båtene sveises i Litauen og innredes og utstyres på Frøya
  • Kommer ikke med innenbordsmotor
  • Kilde: Torbjørn Johansen, Gemi Boats

GOD PLASS: Det er lett
å komme seg rundt kabinen. Det gjør
 båten godt egnet til havfiske. 

- Skal båten selges som prototypen er nå, eller kan den tilpasses?

- Vi lager flere varianter og båtene kan tilpasses til kundens ønske.

- Vil tilpasning påvirke prisen?

- I liten grad. Ekstra utstyr trekker selvsagt opp prisen.

- Kan båten lages i bredde på 2,55 meter for å kunne transporteres på vanlig henger på norske veier?

- Ja, den kan lages smalere, men da må det justeres litt på kabinen også, sier Johansen.

Utenbordsmotor: Pass deg for disse tabbene

AKTERDEKK:
Sittebenk og utvendig styring. 

Torbjørn Johansen forteller at mesteparten av salget av Gemi-båter går gjennom forhandleren Midt-Norsk Fritid i Steinkjer, men at de også selger båter selv lokalt på Frøya og Hitra. Han sier at henvendelser på båten bør gå til Midtnorsk Fritid.

Kurt Jeppesen ved Saltstraumen Brygge har akkurat fått båten, og har hatt den ute på testtur.

- Hvordan er førsteinntrykket av båten?

- Det er en panservogn i vannet. Jeg testet den i enmeters bølger og lå i 24 knop uten problemer. Det slo mye mindre enn andre båter jeg har prøvd. Den er godt egnet som fiske- og turbåt, sier Jeppesen.

Han forteller at toppfarten på båten med 250 HK-motor ligger på ca 37 knop.

Lik og følg oss på Facebook for båt- og fiskenyheter



Over kan du se en liten dronefilm som Saltstraumen Brygge har lagt ut fra en testtur.



En kort video fra Kurt Jeppesens første testtur. Dette skrev han 23. februar på Facebook: - Test Gemi 765 yesterday in North East wind. 24 knots and still stable.

fredag 23. februar 2018

Topp laksefiske i Østersjøen

FIN FISK:
Østersjølaks på over 12 kg.

 Foto: Johan Abelsson

Laksen fortsetter å bite i den sørlige Østersjøen og rapportene tikker inn. I dag fredag var fiskeguide Johan Abelsson ute med kunder på laksejakt med utgangshavn Kåseberga, og fisk ble det.

Ved 12-tiden meldte Johan følgende på Facebook: - Første laksen i båten på 7 kg som tok en Grizzly stive bak en gullflasher på 25 meters dyp. Helt vindstille og sol i dag.

En time seinere la han ut et nytt bilde av en mindre villaks som ble tatt på samme oppsett i samme dyp.

Ved 17-tiden sendte Johan et bilde til meg av en flott villaks på litt over 12 kg. Stor lykke i båten.

- Vi fikk tre lakser og en sjøørret. Vi mistet også en stor fisk, skriver Johan til meg.

Les også: Gode tips for trolling i Østersjøen

LAKSE-LYKKE: Per Sjøstrøms
kunde Morten Poulsen med laks på 8,5 kg.

Foto: Per Sjøstrøm 

Også fiskeguide Per Sjøstrøm fra Bornholm var ute på sjøen i dag. Han tok båten fra Bornholm og over til Kåseberga der han møtte sine kunder Morten Poulsen og Lars Mortensen. De fikk oppleve 9 hugg til sammen i løpet av dagen. 4 fisk ble mistet og 4 lakser og en sjøørret havnet i håven.

Per skriver følgende til meg: - Den største laksen var 8,5 kg. Resten fra 5-8,5 kg. Vi fikk også en sjøørret på 3,6 kg.

Les også: Per Sjøstrøms tre viktigste tips for laksefiske nå

Han forteller også at laksene bet på Ismo Magnum, Apex og den stive bak flasher. Per fisket også med agnfisk, men det ville ikke laksen bite på i dag.

- I hvilke dyp fikk dere fisk?

- Mange hugg kom på riggen på 40 og 50 fot og noen i overflaten.

Både Per Sjøstrøm og Johan Abelsson har vært ute flere dager denne uken og fått flere lakser. Det kommer også mange rapporter om godt laksefiske vest for Bornholm over mot Møn. Det er bare å glede seg. Størrelsen på laksen vil øke utover våren da vandringslaksen kommer sigende forbi fiskeplassene.

Lik og følg vår Facebook-side for fiskenyheter

mandag 19. februar 2018

Satte personlig rekord på kveite

Alle foto: Terje Thon

Terje Thon fra Hønefoss kommer nok ikke til å glemme søndag 18. februar med det første. Han er hos Vesterålen Fishing i Klo og jakter skrei og kveite. Det går så det suser for å si det mildt.

Søndag skrev Terje følgende på Facebook: - Ny PB på kveite 169 cm/63 kg. Kunne dessverre ikke settes tilbake da shaden satt i svelget. Rå opplevelse med utras på 60 meter nonstop!

Her må det legges til at kveita ble veid på en gammel rusten vekt.

DIGER KVEITE:
Sliten, men glad fisker.

- Hvordan var følelsen da kveita var i båten?

- Jeg var veldig glad og veldig sliten, men jeg skulle gjerne ha satt den ut igjen, sier Terje til meg mandag ettermiddag.

- Hvilket dyp fikk du den på?

- På 28 meter. Var ute på 57 meter vann før jeg klarte å pumpe den opp. Vi lå på en topp utenfor Anda fyr.

- Hvordan var fighten?

- Den var oppe ved båtripa en tur og gikk rett ned på 60 meter. Da så jeg mørkt på det, sier Terje.

LOKKET KVEITA TIL HUGG:
Savage Gear-jigg i blått. Dette er også
en av mine favoritter. 

Han forteller at de ikke kunne se shaden inne i kjeften da kveita kom opp til båtripa for andre gang, og at de derfor valgte å harpunere den.

Lyst til å fiske kveite? Les disse rådene

Terje har med seg Espen Østlie, Andreas Nilsen og to til som fisker fra to båter. Gjengen har fått bra med skrei langt vest av Anda fyr og skal være i Klo i en uke. Mandag fikk Terje også en torsk på 126 cm.

- Dette er et fantastisk sted med bra båter, fine leiligheter og god service. Veldig bra standard, sier Terje.

Les også: Kveite på dupptrolling

Han forteller at de har brukt mest tid på å fiske skrei, men at de har vært borti flere kveiter og har fått ei til på 90 cm.

Lik og følg oss på Facebook: @teampropell

Dette er ikke første gangen Terje Thon er på kveitetur. Både han og undertegnede har vært flere turer på Andøya. I 2015 var vi med da det kom opp ei kveite på anslagsvis 100 kg, og vi var ikke så godt forberedt som man bør være. Se video under.

søndag 18. februar 2018

Testet: Ockelbo B21 CAB



Hamnen.se har testet båtnyheten Ockelbo B21 CAB. Konklusjonen deres er: Trygg, rett på sak, ingen overraskelser. Her er det du trenger - og ikke noe mer. Det er solid, fornuftig og praktisk. Ta en kikk på testen over og se hva du synes.

Tester: Sting 630 Fast Track | Jeanneau Merry Fisher 795 Marlin

I testen oppgir Hamnen at Ockelbo B21 kom opp i ca 40 knop i en del sjø med en 150 HK Evinrude på hekken.

Fakta: Ockelbo B21 CAB
  • Lengde med badeplattform: 6,85 m
  • Lengde uten badeplattform: 6,46 m
  • Bredde: 2,32 m
  • Maks motor: 150 hk
  • Antal personer: 6
  • Vekt uten motor: 994 kg
  • Drivstoff: 150 liter
  • Pris: 585.000 svenske kroner. Det er med Mercury 150 HK, Garmin-plotter, trimplan og lensepumpe

Må si jeg liker Ockelbo-båten, og at aluminiumsbåt tiltaler meg. Litt lite akterdekk til trollingfiske. 

Les mer om båten på Ockelboboats

torsdag 15. februar 2018

Fisket tre timer - fikk tikilos laks

Foto: Per Sjøstrøm

Fiskeguide Per Sjøstrøm fra Bornholm var ute på laksejakt i tre timer i Østersjøen torsdag. Han skriver følgende på Facebook:

- Vi dro ut kl. 07.15 fordi det ville bli en kort dag. Det skulle komme en del vind fra sørøst opp til 10-13 ms. Derfor fisket vi på 40-meteren ut fra Rønne mot Hasle tett på land. Morten fikk en flott laks på nesten 10 kg. Den hugg på 25 fot på et langt slep med en av de beste slukene til trolling: Ismo magnum.

 - Hvordan tror du årets laksefiske blir i Østersjøen?

- Det er mye laks i sørlige Østersjøen, samt mye brisling, så jeg tror laksen blir her, svarer Per.

- Hvordan tror du fisket blir i Trolling Master? Arrangeres det for sent i år?

- Jeg tror fisket blir godt, og jeg tror ikke konkurransen er for sent. På det tidspunktet er vandringslaksen her, så det blir store laks i konkurransen i år.

LOKKET LAKSEN:
Ismo Magnum i fargen omvendt popcorn.

Foto: Per Sjøstrøm

Til slutt spør jeg Per Sjøstrøm hva han mener er de tre viktigste faktorene for å få laks på denne tiden.

Her er svaret hans: 
  • Finn ut hvor laksen er og om de hugger grunt eller dypt. F.eks. vest for Bornholm og i sørsvenske farvann kommer 80 prosent av huggene i overflaten og ned til 25 fot. Sørøst for Bornholm ved Bakkerne kommer 80 prosent av huggene på 120-140 fot. Dette er viktig å vite nå fordi vannet er kaldt i overflaten og temperaturen varierer nede ved bunnen. 
  • Fisk med lysere farger i solskinn og mørkere farger når været er mørkere. 
  • Pass på hastigheten slik at du fisker riktig med de slukene/agnene du fisker med. Desto kaldere vann, desto saktere skal du fiske. 

For ordens skyld: Team Propell er sponset med Ismo trollingskjeer fra Gladsax Fiske


Team Propell bestående av Tom Høgseth og Tord Fladeby er klare for Trolling Master, og vi gleder oss stort.

Lik og følg oss på Facebook for fiske- og båtnyheter: @teampropell

tirsdag 13. februar 2018

Skal redde Vänern-fisket: Lanserte ny nettside

PRAKTFISK: Henrik Björklund
med en Gullspånglaks på 97 cm fra januar i år.
Anslått vekt over 12 kg.
 Foto: Mikael Lundvist

Gullspånglaksen i Vänern er i krise og det står heller ikke bra til med ørreten. Likevel er det håp i hengende snøre. I forrige uke ble nettsiden laxivanern.se lansert. Den er drevet av prosjektleder Tommy Nerstrand som er engasjert på halv tid, og Laxfond Vänern ved CEO Thomas Johansson.

Fiskeguiden Tommy Nerstrand skal forsøke å finne langsiktige løsninger på finansieringen av smolt.

Les mer om hva Lax i Vänern skal gjøre her

Dette er ikke den eneste gode nyheten for Vänern-fisket. Nylig ble det kjent at en enkelt aktør gir hele 118.000 svenske kroner til smolt i Vänern.

Kinnekulleträffen som har vært arrangert siden 1992 blir i år sponset av Sparebanken Skaraborg gjennom Sparbankstiftelsen, skriver Laxfond Vänern.

- Det er et stort steg frem for hvordan vi må tenke i fremtiden, sa Tommy Nerstrand om den nyheten til meg nylig.

- Det vil si at «om man vil høste så må man så først».Om vi bare ser på de 10.000 smoltene så er det en god hjelp til å fylle målet på totalt 90.000 toårige smolt per år. Jeg har et stort håp at vi kommer til å kunne nå dette målet i 2018. Götene SFK har nå gjort en kanoninnsats.

Les også: Knallfiske på Vänern

Det er dessverre ikke bare gode nyheter som kommer. Yrkesfiskerne som fisker på Vänern melder om lavere fangster i 2017. Les mer om det på Outdoor.

PERSONLIG REKORD:
Denne ørreten fikk jeg i 2001 ved Hindens
rev i Dalbosjøen. Vekten var 9 kg
 og det er et minne jeg
aldri vil glemme. 

Les også: - Magisk vakker laks

Ikke kjent med fisket etter laks og ørret på Vänern? Her er litt basisinformasjon: Det er fritt fiske etter utsatt ørret og laks i Vänern. Villfisken er fredet. All fisk som settes ut har kuttet fettfinne. Minstemål for å ta fisken er 60 centimeter, og det er maksimalt lov til å ta med 3 fisker per mann per dag. På Vänern er moderne dorgefiske, såkalt trolling, veldig utbredt. Det er lov å fiske med inntil 10 stenger per båt. Laksen i Vänern er såkalt relikt laks. Den har tilpasset seg et liv i bare ferskvann.

Lik og følg oss på Facebook for fiskenyheter: @teampropell
Martin Sethman: Slik lykkes du med trolling på Vänern

Fisket på Vänern kan være helt fantastisk. Ta en kikk på videoen fra 2016:

mandag 12. februar 2018

Denne serien om villaks bør du få med deg



Fra 27. februar og fire tirsdager fremover skal NRK vise Pandora Film-serien «Den fantastiske villaksen».

Serien går som en del av «Ut i Naturen» og programleder Kenneth Bruvik forsøker å finne ut hva som er i ferd med å skje med den norske villaksen. Stammen har blitt halvert i løpet av de siste 30 årene.

Les mer om laks

Mens du venter på serien kan du jo ta en kikk på høstens stamfiske i Drammenselva. Der ble det tatt mange digre lakser.

torsdag 8. februar 2018

Nå er laksefisket fantastisk i Østersjøen

STORLAKS: Johan Abelssons
kunde Jan Tapper hadde det travelt i dag. Her

med den største laksen på rett over 12 kg.
 Foto: Johan Abelsson

Fisket etter laks i Østersjøen er hett om dagen. Brennhett! Fiskeguide Johan Abelsson var også i dag ute fra Simrishamn. Ved 11-tiden tikket den første meldingen ut på Johans Facebook-side: - Helt vilt fiske i dag. 5 fisk før vi hadde alle slukene i vannet. Største landet er 6-7 kg så langt. Det er gøy.

Fiskefeberen tok meg som vanlig, og jeg kastet meg over tastaturet.

- Hvor fisker dere i dag?

- Utenfor Svartegrunn. Nå kjører vi fisk igjen, svarer Johan via messenger.

- Herlig. Fisker dere bare med sluker i dag?

- Bare Hybrid- og Grizzly-sluker.

- Hvordan er vanntemperaturen og strømmen?

- 6 grader der vi ligger. Vi har landet 9 lakser frem til nå. Det er halvskyet og 4-5 m/s fra sørvest. Svak sørlig strøm.

Lyst til å se en mann med fiskeskjelven? Ta en kikk på videoklippet under:



Les også: Slik fanger du laks i Østersjøen

Johan forteller også at laksene tok både i overflaten og på dypriggene, og at fiskene var fulle av stingsild (spigg).

- Vi landet 13 lakser i dag. Dessverre mistet vi den største inne ved håven, en 15 kg +.

Johan og Jan beholdt 4 finneklipte lakser til mat. Resten ble satt pent tilbake for å vokse seg større.

- Hvordan vil du beskrive fisket nå?

- Som det var for 5-6 år siden. Helt rått fiske langs den svenske kysten utenfor Ystad.

- Dette lover bra for Trolling Master Bornholm?

- Bare ikke Trolling Master er lagt for sent på året, så, skriver Johan Abelsson.

LAKSELYKKE:
Henrik Provstgaard med en flott laks på 14,5 kg.

Foto: Grizzly Lures Pro Team

Også Grizzly Lures Pro Team-medlem Henrik Provstgaard var ute på laksejakt sammen med Jens Due i hans båt. De fisket utenfor Møns Klint ved fiskeplassen Bananen. Det skulle definitivt bli verdt turen.

Les også: Laksebonanza

Litt utpå dagen knarret det hissig fra en snelle. En laks hadde latt seg lokke av en Grizzly Spoon M «purple herring» som ble dratt frem etter båten på ca 5 meters dybde via en sideparavan.

- En fantastisk fight, skriver Henrik til meg om laksen som var 112 cm lang, og ble veid til hele 14,5 kg.

- Hvordan var vanntemperaturen og strømmen?

- Vannet holdt 4,6 grader og strømmen var nordgående. Vi trollet i 2,5 knop mot strømmen, skriver Henrik Provstgaard til meg.

Ukjent med trollingfiske? Lær mer her
Her kan du følge Johan Abelssons fiske
Følg oss på Facebook: @teampropell

onsdag 7. februar 2018

Laksebonanza i Østersjøen

FISKEGLEDE: Glenn Johansson
med flott laks på 13,5 kg.

 Foto: Per Sjøstrøm

Laksefisket ser veldig lovende ut for den kommende sesongen i Østersjøen. Onsdag 7. februar var flere båter utpå. Fiskeguide Per Sjøstrøm fra Bornholm gikk ut fra Kåseberga i Sverige og rett etter kl. 10 fikk jeg første melding om fast fisk. En laks på ca 5 kg hadde tatt en laue fisket på 50 fot.

Rett etter kl. 15.30 kom melding nummer to. En flott laks på 13,5 kg lot seg lokke av samme kombinasjon som den første fisken. Salsa-flasher med en laue i Jackpot-skalle bak. Også en tredje laks fikk gjengen på agnfisk-kombinasjonen. Stor glede blant kundene i båten.

Sjøstrøm kjørte i dag en blanding av agnfisk og sluker. De fikk også en fjerde laks på en rød Abu hammer-sluk.

Les også: Gode tips for trolling i Østersjøen

Også fiskeguide Johan Abelsson som fisker ut fra Simrishamn var ute og jaktet laks. Rett før kl. 16 meldte han at de hadde fått 4 lakser. Han skriver på Facebook: 

- Ganske bra fiske i dag for Bengt Hansson og Christer Lundell som nå har landet 2 fine og 2 mindre lakser + mistet to store fisker som kjørte ut lange liner før de slapp.

Han skriver at en av laksene tok sluken Nasty Boy i overflaten.

Rett etter kl. 16 sendte Abelsson en melding til hvor han forteller at de avsluttet dagen med et firedobbelt-hugg med smålaks på 1-3 kg. Alle fiskene ble satt ut igjen.

VILLAKS: Christer Lundell (t.v.)
og Bengt Hansson med laks drøyt 11 kg.
Den ble satt pent tilbake etter et kjapt bilde.
  
Foto: Johan Abelsson

Rett før kl. 16 melder enda en fiskeguide om godt fiske. Kim Finne fra Bornholm skriver følgende til meg: - Åttehugg.

Det betyr altså at Kim og kundene skal ha hatt på 8 lakser på en gang.

- Fikk dere alle i båten, spør jeg Kim via Facebook-chat. 

- Dessverre ikke. Vi fikk 6 i båten fra 10-13 kg.

- Hvor fisker dere?

- Vi ligger ved Bakkerne, ca 10 sjømil sør for Bornholm.

Lik og følg oss på Facebook for fiske- og båtnyheter

mandag 5. februar 2018

Sjøørret vokste enormt

Alle foto: Fiskdata.se

Sjøørret kan vokse veldig fort under rette forhold. Det er denne fisken fra Sverige et bevis på. I løpet av 51 dager ute i sjøen hadde den en estimert lengdeøkning på hele 12 centimeter, og den hadde lagt på seg enormt.

SLU Aqua skriver følgende på Facebook: - Miljømerking av fisk er brukt på mange måter i forskning og observasjon. Men noen ganger finner du ut ting du ikke har bedt om. For eksempel hvor fort en ørret kan vokse om forholdene er riktige.

Les også: Fikk kjempesjøørret på flue

De skriver også at ørreten på bildene har overvintret i Testeboån ved Gävle. Den er filmet med undervannskameraer. Ørreten vandret ut i havet 13. juni (estimert lengde 77 cm) og returnerte for å gyte 3. august (estimert lengde 89 cm) betydelig rundere. At det er den samme fisken ble oppdaget fordi den var merket med en såkalt PIT-tag.

13. JUNI 2017:
Ca 77 cm lang, slank 

og på vei mot havet. 
3. AUGUST 2017:
Ca 89 cm lang, fet og fin 

og klar for å gyte. 

Det kan se ut som bildene lyver litt på omfanget siden det er tatt med vidvinkel, og fisken på bildet nederst er nærmere kameraet. Uansett er det en imponerende vekt- og lengdeøkning.

Lik og følg oss på Facebook: @teampropell

Hans Schbli, fiskeovervåker hos Länsstyrelsen i Halland, har deltatt i bildetagingen og filmingen:  - En interessant konklusjon er hvor viktig det er å sette ut igjen fisk som har gytt på en skånsom måte. Når de havet er vekstpotensialet enormt, sier han til Fiskejournalen.

Les også: Fantastisk sjørøyefiske

Bildene er tatt av Fiskdata.se, en tjeneste som vedlikeholdes av Fiskevårdsteknik og publisert på bloggen med deres tillatelse. 


søndag 4. februar 2018

Utenbordsmotor: Pass deg for disse tabbene



Båtlivet er herlig - ihvertfall når alt virker som det skal. Her er tre ting du ikke bør gjøre for å unngå skader på utenbordsmotoren, ifølge boats.com.

Det første punktet tror jeg mange har kontroll på. Det andre punktet var ihvertfall ikke jeg klar over. Det siste punktet er jeg usikker på hvor viktig er.

Kom gjerne med dine synspunkter og tips i kommentarfeltet eller på vår Facebook-side.

Sett denne? Tre dumme ting å gjøre i båt

Tren lattermusklene: Når alt går til helvete på fisketuren

Les mer om båter | Lik og følg oss for båt- og fiskenyheter: @teampropell

fredag 2. februar 2018

Fire lakserømminger på Vestlandet

TRUET VILLAKS:
Baard Fredriksen fikk denne praktlaksen
 i Trondheimsfjorden 3. mai 2014. Rømt oppdrettslaks
truer den norske villaksbestanden. 

 Foto: Baard Fredriksen

Fiskeridirektoratet skriver
at det har vært lakserømminger i Juvika i Solund, i anlegg eid av Sulefisk, i Sauøy i Øygarden, eid av Lerøy,  i Dyvika i Askvoll, eid av Flokenes og i Oterstegdalen i Fusa, eid av Bolaks.

Fiskeridirektoratet skriver at det er viktig å få oversikt over forekomst og spredning av den rømte fisken, og de ber derfor publikum om å melde inn opplysninger dersom de har fått oppdrettslaks i områdene.

De skriver også at de så langt har vært på inspeksjon på tre av de fire anleggene, og planlegger nå det fjerde hos Bolaks.

Les også: Trippel lakselykke

Juvik i Solund: Sulefisk sendte 15. januar inn en rømningsmelding i Juvika i Solund, etter at de med kamera hadde observert et hull i nota.

– Et øre på et stavtau hadde blitt slitt av og dermed oppsto en revne i notlina. Dette var rett etter en storm, og det var vanskelig å komme ut til anlegget for å iverksette tiltak, sier Leni Marie Lisæter fra Fiskeridirektoratet region Vest.

Oppdretter har fulgt opp hendelsen, satt ut gjenfangstgarn og bøtt og reparert nota. Lisæter sier at ikke har blitt fanget laks på gjenfangstgarn, og det ikke er mistanke om at det er noe stort rømmingsomfang. Fisken var rundt to kg.

Les også: Villaksens liv i havet skal avsløres

Sauøy i Øygarden: 16. januar i år hadde en propell kommet borti en not og forårsaket hull. Dette skjedde under forberedelsene til avlusing.

– Det er fanget elleve laks i gjenfangstgarn. Det er heller ikke her mistanke om en stor rømming, og hullet ble oppdaget fort og reparert. Fisken var 2,2 kg, forteller Lisæter ifølge Fiskeridirektoratet.

Dyvika i Askvoll: Flokenes meldte om rømming fra sitt anlegg på Dyvika i Askvoll 24. januar.

– Her ser det ut som at nota har hektet i perlebåndet i forbindelse med trenging ved avlusing. Det er fanget tre lakser i gjenfangstgarnet. Fisken er rundt tre kg, sier Lisæter.

Oppdretter har leid inn en fisker til å bistå i gjenfangsten.

Oterstegdalen i Fusa: 31. januar, kom det tips om oppdrettslaks i Fusafjorden. Rømmingen ble oppdaget av en lokal fisker som hadde fått laks.

De hadde også fått et hull i noten: - Hullet er nå bøtt av dykker. Gjenfangstfiske er satt i gang, og det vil bli gitt pålegg om utvidet gjenfangst. Rømmingsomfanget er foreløpig ukjent. Laksen er på tre til seks kg, sier Lisæter.

Hendelsen skal ha skjedd i forbindelse med avlusing.

Bolaks har organisert gjenfangst i Eikelandsfjorden. Fisket blir utført av yrkesfiskere som har avtale med Bolaks.

Det er opprettet mottaksstasjon av fangster på Lammaneset.

torsdag 1. februar 2018

Fikk kjempekveite fra land

REKORDFANGST:
Hvis den blir godkjent så skal dette være den 

største kveita tatt fra land noen gang.
Fangstmann er Dave Wood-Brignall. 

 Foto: Guided Fishing Norway

21. januar 2018 er en dag britiske Dave Wood-Brignall aldri vil glemme. Det vil heller ikke fiskeguidene John Strange og Phill Hambrook som driver Guided Fishing Norway ved Saltstraumen.

Det var sterke strøm denne dagen og både Dave og guiden Phill slet med å få plassert agnfiskene rett på bunnen. Det var verdt strevet. Plutselig kom et hugg og fiskesnøret forsvant i jevn takt fra Daves snelle, skriver Fiskejournalen.

Dave lot fisken få god tid til å svelge agnfisken før han satte et knallhardt mothugg. Da startet dramatikken.

- Fisken stakk i høy fart så fort den var kroket og tok 120 meter snøre. Jeg satte bremsen på maks og det fikk fisken til å legge seg på bunnen på drøyt 200 meter avstand, sier Dave Wood-Brignall til Fiskejournalen.

Ekspert: Slik fisker du kveite

Han presset fisken beinhardt og fikk noen meter, men så stakk den avgårde igjen uten problemer. Ifølge Dave svømte den så inn i en hule, og der lå den bom fast. Da forslo Phil at han skulle lette på trykket, og sette fra seg stangen. Kanskje det ville få fisken til å svømme ut selv? Dave hørte på rådet, tok seg en røyk og drakk litt kaffe, men fisken lå like rolig inne i hulen.

GREI PADLEÅRE:
177 cm lengde og en diger hale
gir godt trykk når fisken setter fart.

 Foto: Guided Fishing Norway

- Tidevannet var på vei inn, og strømmen ble sterkere og sterkere. I et siste desperat forsøk gjorde jeg 3-4 kraftige rykk og satte fullt press. Plutselige kjente jeg mindre press i stangen og at fisken løftet på hodet, sier Dave.

Lik og følg oss på Facebook: @teampropell

En ny lang kamp begynte med flere lange utras, og Dave kunne kjenne hvordan senen ble dratt mot bunnen. Til slutt klarte han å få presset den enorme kveita inn, og de klarte å få fisken på land. Da ble det klemming og ellevill glede i fjæresteinene.

- Det der er ny verdensrekord, sa den jublende glade guiden Phill.

Fisken var 177 centimeter lang och 86 centimeter bred. Den veide nesten 70 kilo. Det skal være den største kveita som noen gang er tatt fra land.

Fått med deg denne? Se kjempekveite sluke diger torsk

Guided Fishing Norway, som bare fisker fra land, har nå satt i gang prosessen med å få godkjent kveita som ny verdensrekord, forteller John Strange.

- Det er den største tatt fra land, så det vil bli verdensrekord, sier han til meg.

- Vi har allerede 6 rekorder i fiske fra land. Torsk 66 lb (29,94 kg), lange 59 lb 8 oz (27 kg), brosme 23 lb 8 oz (10,66 kg), rødspette 9 lb 13 oz (4,45 kg), gråsteinbit 20 lb 8 oz (9,3 kg) og hvitting 6 lb 2 oz (2,78 kg). Ikke verst i løpet av våre to første år, skriver John Strange til meg med et stort smilefjes.

Les alle våre saker om kveitefiske

At det er stor kveite i Salstraumen-området er det ingen tvil om. Har selv min personlige rekord ute i havet i samme området. Se video fra 2016 under: