søndag 22. november 2020

Mjøsa: Se film av ørret på 7,4 kilo



Lørdag 3. oktober 2020 kommer jeg ikke til å glemme. Da kom den 3. ørreten over 7 kilo i Team Propell-båten på Mjøsa. 

Jeg var med i Høstdreggen arrangangert av Hamar Fiskerforening. Fisket var veldig tregt. I løpet av dagen fikk jeg 4 ørreter på 36-42 centimeter, og i tillegg 3 hugg. Det hjalp lite siden minstemålet i konkurransen var 52 centimeter. 

Rett før kl 15 fikk jeg et ok hugg i overflata. En godkjent ørret kom inn til båten, men kom borti sena til ei dypriggstang. Tacklet løsnet og kom flyvende inn i båten. Banning og sverting, selvsagt. Det var bare en time igjen av fisketiden og denne ørreten hadde gitt en god plassering.

Så, mens jeg ordnet opp i tacklet smalt det hardt på riggen på styrbord side. En grov mjøsørret hadde latt seg lure. Den bød på heftig utras og hopping. Ta en titt, da vel. Filmen over er kort og intens. 

STORØRRET:
Fisken var nesten 83 cm
og ble raskt veid til 7,44 kg
før den ble satt ut.

Denne ørreten var størst i konkurransen og sikret 2. plassen i Høstdreggen. Sammen med 2. plassen i Vårdreggen ble det også totalseier i Vår- og Høstdreggen. 

Ørreten var også den 2. over 7 kilo i 2020. Den første kan du lese om her.

Les mer om: Fiskekonkurranser | Mjøsa | Video | Ørret

onsdag 18. november 2020

Se store ørreter hugge på dyprigg

I oktober ble det totalseier i ørretkonkurransen Gjesværcupen til Team Propell arrangert av Øvre Romerike Trollingklubb. Vi fikk til sammen 704 cm med godkjente ørreter på tre delkonkurranser på Mjøsa. Totalt fikk vi 13 godkjente ørreter over minstemålet på 52 centimeter.

Har redigert en kort film med dyprigghugg og fiskeaction fra cupen. Ta en titt, da vel! 

Her finner du hele resultatlista (Facebook). 

Lyst til å se mer film? Sjekk ut filmsiden og YouTube.

Les mer om: Fiskekonkurranser | Mjøsa | VideoØrret

søndag 8. november 2020

Winchmax montert på Svela-tilhengeren

Endelig er elektrisk vinsj på plass og det er slutt på sveiving når AMT-en skal opp på Svela-hengeren

Valget falt på en Winchmax med dragkraft på over 6 tonn.  Vinsjen fikk jeg anbefalt av kompis Peter Barrdahl som driver Marin Fiskecenter. Nå har jeg bare prøvd vinsjen en gang og det må høydejusteres litt i tårnet, men jeg kan si at den ga et godt førsteinntrykk. 


Jeg er ikke ekspert på området, men ut fra hva jeg ser av priser og kvalitetsinntrykket av vinsjen så virker det som jeg har fått mye for pengene. Jeg bestilte vinsjen direkte fra England og hadde den i Norge på litt over en uke. Vinsjen koster 466 pund pluss moms og tollklarering. Du kan lese alle spesifikasjoner her


Vinsjen ble prøvd for første gang søndag 8. november da båten ble tatt opp og satt i vinterforvaring i oppvarmet bygg. Skitt fiske til alle som fremdeles jakter blank fisk. 

Les mer om: Båtutstyr | Svela

torsdag 5. november 2020

Her tar laksen «selfies»



Ny fotoboks skal bruke kunstig intelligens, og lære å skille mellom oppdrettsfisk og villfisk. 

Kamerasystemet QuadEye ble testet første uken i august i Etneelva av forsker Øystein Skaala og forskerkollegaene hans i Havforskningsinstituttet (HI). 

Kamerastemet er montert i laksefellen i Etneelva. All fisk som går opp elven blir fotografert. Bildene og dataene som blir tatt skal brukes til å trene kunstig intelligens til å sortere mellom rømt og vill laks og sjøørret, og samtidig gi forskerne data på lengde og vekt, skriver HI

– Den første fisken som tok en selfie i Etne var en blank og fin hunnlaks på 3,1 kilo. Den utvandret fra Etneelva som smolt i 2019, og nå er den tilbake etter et cruise på 100 mil eller mer i Norskehavet, sier forsker Øystein Skaala fornøyd.


Forskeren sier at systemet blir koblet opp mot automatisk sortering, der villfisken får passere mens rømlingene blir sortert ut. 

Kamerasystemet QuadEye består av fire kameraer som hver tar to til atten bilder i sekundet, noe som avdekker slitasje på finnene, pigmentering på kroppen til fisken og bittesmå kutt i fettfinnen. 

Les mer om nyvinningen hos Havforskningsinstituttet

Les mer om: Laks | Sjøørret | Video