fredag 30. juni 2017
Årets kveitetur er over
Har akkurat kommet til Nord-Trøndelag på vei fra Salten. Vi har fisket i 12 dager i strekk, med et lite avbrudd av tiltproblemer på motor. Heldigvis fikk vi leie båt av huseieren.
Vi fikk 6 kveiter. Den største som det er bilde av over var 29 kg. Jeg fikk ellers kveiter på 16 og 11 kg.
Atle Knapp fikk også 3 kveiter: 20, 19 og 10 kilo. Vi har hatt en kjempetur og kommer garantert tilbake.
En av de morsomste opplevelsene var da vi så et kraftig ekko fra fisk på Raymarine-chirploddet som kom opp etter jiggen. Vi så at det var kveite som hugg på Water Wolf-kameraet etterpå. Film kommer når jeg får tid.
God sommer, fiskevenner!
Les også: Kveiterace på natta | Endelig fin kveite
onsdag 28. juni 2017
Ny kveite på Atle Knapp
FIN MATKVEITE: Fisken tok en Savage Gear-jigg i seifarge. |
FISKE-FROKOST: Egg, bacon og stekte poteter. |
KLAR FOR NYE EVENTYR: Tilten på motoren er fikset. |
Etter en tradisjonell Knapp-frokost, egg, bacon og stekte poteter, hentet vi båten på verkstedet. Nytt rele var montert og tilten på Suzukien virket igjen.
Om det var billig? Svaret er nei!
Uansett var det to blide karer som satte kursen ut i havet. Etter kort tid fikk Atle Knapp ei kveite på 91 cm og ca 10 kg. Atles tredje kveite og stor glede.
Fikk du med deg denne? Kveite på dupptrolling
Les ekspertens råd for kveitefiske
Les mer om kveitefiske | Slik finner du kveita | Riktig utstyr | Enkle knuter
Kveite på dupptrolling
NY PERSONLIG REKORD: Kveita var 124 cm og veid til 20 kilo. |
Mandag så vi bra med kveiter på Water Wolf-kameraet i nærområdet der vi bor i Salten. Tirsdag valgte vi derfor å legge ei kveldsøkt i samme området. Det viste seg å være et lurt valg. Vi startet med driftfiske med to stenger med jigg og ei stang med dupp, banansøkke og sild. Det var bra med fisk å se i området på ekkoloddet.
Et par timer gikk og vind og strøm stilnet av. Da startet vi å kjøre sakte med motor med små stopp. Stanga med dupp og sild hang vi ca 30 meter bak båten. Silda gikk fint i sirkler og både jigger og sild ble hevet og senket i vannlagene. Etter en liten time forsvant duppen under.
Les også: Kveiterace på natta
Les også: Kveiterace på natta
- Fisk, ropte jeg til Atle siden det var hans tur til å ta kveita på denne stanga. Jeg sveivet opp min jiggstang i rakettfart, mens Atle sveivet opp sin. Siden jeg var nærmest tok jeg stanga med fisken og satte mothugg. Det var ingen tvil. Ei kveite hadde slukt silda.
LOKKET KVEITE TIL HUGG: Sild med to treble-kroker og banansøkke under en diger dupp. |
Atle overtok stanga og en ganske kort, men heftig kamp begynte. Plutselig svømte kveita rett mot båten og Atle utbrøt: - Der gikk den. Etter noen sekunder kjente han at fisken var der fremdeles og kampen fortsatte.
Kveita kom til overflata og jeg satte spydet gjennom magesekken. Opp i båten kom den og da var det full jubel. Veldig moro å lykkes med å få fisk der vi så dem dagen før og i nærområdet.
Nye fine fileter ligger nå i fryseren og de skal nytes utover høsten.
Les Vilhelm Skilhagens råd for kveitefiske | Slik finner du kveita | Enkle knuter
Les Vilhelm Skilhagens råd for kveitefiske | Slik finner du kveita | Enkle knuter
tirsdag 27. juni 2017
Så kveiter i nærheten av bostedet
Ikke gå over bekken etter vann er et godt ordtak. Det har tydeligvis vi gjort. Søndag fikk vi problemer med tilten på motoren og måtte sette båten på verksted. Vi fikk leie båt av huseieren vi bor hos og valgte derfor å prøve etter kveita i nærområdet i går. Vi hadde ikke den helt store trua siden det var et elendig vær med regn og nordlig vind.
Les også: Endelig ei bra kveite
Water Wolf-undervannskameraet ble som vanlig sluppet ned i dypet. På første driftet fanget vi tre kveiter på film. Ikke av den minste sorten heller. Ingen ville bite, men vi så dem sige rundt under jiggene og at de fulgte med.
Anbefaler å bruke et Water Wolf-kamera under kveitefiske. Du lærere mye av det og får selvfølgelig informasjon om det er fisk i området, men også om bunnforhold. Vi fant sandbunn og der var også kveitene.
Les også: Kveitebett på natta
Nytt rele er på vei til verkstedet så vi håper Team Propell-skuta er klar igjen onsdag morgen. Da blir det to dagers fiske til før hjemreise tidlig fredag.
Gode råd for kveitefiske | Slik finner du kveita | Enkle knuter
søndag 25. juni 2017
Kveiterace i natt
Endelig fikk Atle Knapp sin første kveite. Da gikk smilet så bredt at topplokket nesten datt av. Ca 19 kilo og stor lykke. Jeg fikk ei på ca 16 kilo.
Begge fiskene tok på Savage Gear-jigger i seifarge.
Vilhelm Skilhagen: Slik fisker du kveite
Takk til Kurt Jeppesen på Saltstraumen Brygge. Han hadde trua på nattfiske siden det ble vinddreining. Det slo til for oss. Vi hadde ei for lita kveite i tillegg og så fire etter jiggen på Water Wolf-kameraet.
Les mer om kveitefiske | Slik finner du kveita | Riktig utstyr | Enkle knuter
lørdag 24. juni 2017
Endelig ei bra kveite
MIN NEST STØRSTE KVEITE: 127 cm og 29 kilo som er over snittet i kveitetabellen. |
Atle Knapp og jeg har jakta kveite i tre dager i Salten. Vi fikk ei lita på trolling med sild første dagen. Prøvde et nytt område dag 2 og blanka. Så smalt det endelig til ordentlig i går fredag.
Vi satte kursen ut i havet til et område jeg har fått bra med kveite i før og og fiska på floa. Det var perfekte forhold med drift på 0,7-1 knop etter hvert, men ingenting skjedde. Så etter flere timers fiske og på fallende sjø dro det til i min stang på ca 20 meters dyp. Det var ingen tvil dette var kveite og den gjorde flere knallharde utras.
Trøbbel på trøbbel
Atle klargjorde kveitespydet og satte spissen fint da jeg fikk kveita til overflata etter en bra fight. Så startet trøbbelet. Vi driftet rett mot en holme og måtte komme oss unna. Først datt spydarmen på sjøen uten at vi skjønte hvorfor. Kveita hang under ei stor blåse med spydet gjennom kroppen. Vi satte motoren i gir og da gikk tauet til blåsa i propellen. Jeg tiltet opp motoren og sto på stammen. Fikk heldigvis raskt løs tauet som bare hadde gått 4-5 turn rundt og heldigvis ikke skadet noe. Atle sto og holdt i kveita som heldigvis var spydet og død. Ned med motoren igjen og vi fikk dratt oss vekk fra holmen som nå var mye nærmere enn vi likte. Puuuh. Det var nære på.
LURTE KVEITA: Dette var jiggtypen vi fikk kveita på. En Savage Gear Cutbait Herring. |
Vi brukte en god stund på å leite etter spydet, men det var søkk borte selv om vi så at det fløt før vi mistet det av syne. Skitt au, tenkte vi. Litt må man ofre. Nå var det tid for nye drift siden vi håpet at kveita nå endelig var i bettet.
Nytt hugg
Nye drift ble lagt i samme området og etter to timer smalt det virkelig hardt til. Atle fikk noen fine lugg på sin Savage Gear-jigg med paddle tail i fargen cola ganske høyt i vannet. Snøret strammet seg fint ned i dypet etter kort tid og han satte mothugg. Kveita forholdt seg rolig noen sekunder så dundret den avgårde som et lokomotiv. Snøret sprutet ut av snella. Jeg sveiet opp min jigg så raskt jeg kunne, plottet punktet og skulle ta opp ei stang til vi hadde stående ganske grunt med sild på. Da jeg snudde meg mot Atle røyk snøret med et lite smell ved snella.
Lest denne? Ekspert: Slik fisker du kveite
Det kom ikke ett banneord fra Atle, prisverdig nok. Alltid surt å miste fisk på grunn av utstyret, men vi var lykkelige over den flotte kveita vi fikk først. Den var 127 cm lang og ble veid til 29 kilo i land. Det er den nest største kveita jeg noen gang har fått. Den største kan du lese om her.
I dag blåser det mye så vi får se om det blir en ettermiddagstur. Først blir det sjekk av sener og utstyr.
Denne må du få med deg: Her sluker kjempekveita torsken
Les mer om kveitefiske | Lurer kveitene med wobbler | Slik finner du kveita
tirsdag 20. juni 2017
Kveite på trolling
Litt lite drift. Derfor tacklet vi med store Jackpot-skaller på to stenger med store sild og satte ned dypriggene. Etter ca en time hugg første kveita på 100 fot. 10-11 kilo og den skal vi lage deilige middager av.
Snart kveitejakt i Salten
Egg, bacon, kaffe og oppboring av agnskaller til sild slik at vi får brukt tykk fortom. Snart tar vi turen ut i havet her i Salten. Vinden roer seg og regnet har tatt en pause.
Vi håper på kveitehugg.
mandag 19. juni 2017
Fersk sei til middag
Vi koser oss på tur. Atle Knapp har disket opp fersk sei med tilbehør. I morgen går turen ut i havet etter kveita etter litt vind de to første dagene.
Fisk på Raymarine-skjermene har vi sett mye av.
lørdag 17. juni 2017
På vei til storkveitas rike
Rapporter kommer.
fredag 16. juni 2017
Ny diger ørret tatt i Mjøsa
Foto: Atle Børke |
Atle Børke fra Øvre Romerike Trollingklubb fisker mye - og han fisker ofte bra. Frem til torsdag hadde han allikevel ikke fått punding, men nå var det hans tur.
Atle forteller til meg at det var mye vind og bølger. Han startet fisket godt utpå torsdagskvelden og satte fire stenger i overflata med 30 gram bly. Meny for natta: Strike Pro og Tomic.
Heftig utras
Ca. kl 23 knallet det til på en av stengene langt ute i fjorden og Atle skjønte fort at det var stor fisk.
- Det var et h... vær så jeg måtte ta inn de andre stengene. Fisken gikk fælt. Den var tung og tok masse sene i første utraset. Da jeg fikk den nærmere båten gikk den rett ned i dypet.
Til slutt klarte han å tvinge fiske i håven og den hadde slukt wobbleren helt. Atle forteller at han hadde glemt vekta hjemme. Einar Finstuen kom bortom ute på sjøen så han kunne få veid fisken sånn nogenlunde i bølgene. Da pendlet vekta mye, men han så tall mellom 8 og 9 og skjønte veldig godt at fisken var stor.
Veid på godkjent vekt
Utpå dagen fredag fikk Atle veid fisken på to forskjellige godkjente butikkvekter og kjempeørreten veide 8,299 kilo. Den var klipt og 92 cm lang.
- Fikk du noe mer?
- Fikk tre ørreter til på ca 3 kilo, 2 kilo og 1,5 kilo. Satte ut alle disse. Den store er den første fisken jeg tar med hjem fra Mjøsa i år.
- Hva fikk du på?
- Den store tok en Strike Pro med rød kropp og gullhode. Én fikk jeg på Strike Pro Blødern og en på Tomic.
- Hvor fort kjørte du?
- 2,5-2,8 knop. Brukt bly for å få wobblerne ned siden det var så mye bølger. Strike Pro-ene har en tendens til å hoppe i bølgene ellers.
Dette var Atle Børkes første punding på Mjøsa. Personlig rekord før dette var 5,76 kilo. Team Propell gratulerer!
Les også: Atle Knapp tok den største NM-ørreten
Mjøsa: Finn storørreten | Wobbler- og slukfavoritter | De beste tipsene
onsdag 14. juni 2017
Hurtigtest: Suzuki 350 HK med doble propeller
Dette er Suzukis siste og største nyvinning. Suzuki DF350A 350 HP V6 er den største motoren i Suzuki-porteføljen. Den kanskje største nyheten er at utenbordsmotoren har doble motroterende propeller. Dette skal gi godt grep i vannet og god kursstabilitet.
Hamnen.se har gjort en hurtigtest. Ta en kikk over.
Fakta: Suzuki DF350A 350 HK V6
- Motortype: V6 – 55° DOHC 24-ventiler
- Sylindervolum: 4390
- Antall sylindre: 6
- Vekt: 330 kg uten propeller
- Maks motorstyrke: 350 HK/257,4 kW
- Omdreininger på full gass: 5700-6300 per min.
- Utveksling: 2,29:1
- Oljevolum: 8,0 liter
- Generator: 12V, 54A
- Mer info: suzukimarin.se
mandag 12. juni 2017
Fikk kjempekveite ved Saltstraumen
Det går digre kveiter i Nord-Norge. Det fikk Jörgen Piontek i Team GäddRacer erfare i slutten av mai da de besøkte verdenskjente Saltstraumen.
Det var knallfint vær med lite vind og gjengen bestemte seg for å dra langt ut i havet en av fiskedagene. Det var et lurt valg. Først fikk de fire fine kveiter. Gjengen dro så til et nytt sted uten hell med kveita. Så etter kl. 21 bestemte de seg for å teste den første kveiteplassen en gang til før baugen skulle vendes hjemover.
Fersk sei til agn
Piontek senket en sei ned i havdypet mot bunnen på 45 meter. Han fikk et tungt hugg og kjente med en gang at det var kveite.
- Etter 40 minutter har vi ikke sett fisken. Nå mistenker vi at den kan være stor eller feilkroket, skriver Piontek på bloggen til Team GäddRacer.
Lest denne? Ekspert: Slik fisker du kveite
Etter en time og 15 minutter fikk de se beistet. Kveita var ikke feilkroket, men stor. Veldig stor. Gode råd var dyre. De hadde ikke med seg kveitekrok eller tau til å sikre den med. Kveita gjorde som kveiter pleier å gjøre. Den ble liggende noen sekunder før den snudde nesa nedover i rakettfart mot bunnen.
Smart løsning
Gjengen hadde nå driftet ut på 95 meter og det ble en tung jobb å få kveita opp igjen. Det var heller ikke noe å måle med i båten og Piontek ville gjerne slippe kveita levende ut igjen.
Da kveita hadde gjort enda et utras og kom til overflaten igjen brukte de en enkel, men genial løsning. De la den lengste fiskestanga langs kroppen og målte lengden med den. Kveita var 10 cm kortere enn stanga og dermed hele 230 cm lang. Det tilsvarer 168 kg etter tabell.
Piontek kappet snøret til kroken som ikke satt dypt og ville falle av raskt. Kveita tok noen rolige svømmetak mot bunnen. Det hadde gått nesten to timer og endelig kan jubelen slippes løs.
Øverst kan du se filmen fra Saltstraumen Brygges Facebook-side. Advarsel: Du blir fiskesjuk.
Lørdag 17. juni setter Atle Knapp og jeg kursen nordover til Salten. Håper vi får kontakt med lignende fisk.
Les mer om kveitefiske | Lurer kveitene med wobbler | Slik finner du kveita
søndag 11. juni 2017
6. plass til Team Propell i norgesmesterskapet
GLAD FISKER: Tord Fladeby med en av de godkjente fiskene. Foto: Tom Høgseth |
NM i trollingfiske er avsluttet. Det ble en opptur for Team Propell bestående av Tom Høgseth og Tord Fladeby i år. Vi kom på 6. plass og det er vi veldig godt fornøyde med.
Vi fisket i samme område som mannen bak den største ørreten, Atle Knapp: På østsiden av Mjøsa i området Gjøvika og oppover Stangelandet. Det skulle vise seg å være et godt valg.
Vi startet fisket med wobblere for å lete fisk. Ganske kjapt hørte vi fra Atle Knapp at han hadde fått en kjempeørret på krøkle. Vi tacklet derfor om til agnfiske med en blanding av Jackpot- og Anchovy-skaller. Ganske raskt begynte det å bite.
19 ørreter
Vi fikk til sammen 19 ørreter i løpet av de 16 fisketimene NM varte. Dessverre var bare fem av dem over minstemålet som var satt til 54 cm under konkurransen og vi fikk ingen skikkelig store ørreter. Den største var ca 2,5 kilo. Det holdt uansett til en 6. plass.
De aller fleste ørretene fikk vi på agn, men noen tok også wobblere som vi mikset med etterhvert som det ble tomt for lauer.
Den beste plasseringen til Team Propell i NM før dette var en 8. plass. Der fikk vi den største ørreten i konkurransen. Det kan du lese om her.
Flott arrangement
Takk til Norges Trollingforbund for et godt arrangement. Det ligger mye arbeid bak og det er også folk som sitter oppe hele natta for å ta imot fiskebilder og legge inn resultater.
Her finner du fullstendig resultatliste for samlet fangst.
Mjøsa: Finn storørreten | Wobbler- og slukfavoritter | De beste tipsene
Les mer om:
Fiskekonkurranser,
Mjøsa,
NM i trolling,
Ørret
Fikk kjempeørret i norgesmesterskapet i trolling
Foto: Tom Høgseth |
Storfiskern Atle Knapp trakk det lengste strået under NM i trollingfiske som gikk av stabelen 10.-11. juni. Ihvertfall på størst fisk. Atle var i tvil om hvor han skulle fiske sa han til meg, men han bestemte seg rett før start for å dra til et av fiskeområdene han er godt kjent i: Gjøvika og oppover Stange-landet.
Starten gikk kl. 18. Atle satte ut tre wobblere og ei krøkle i en Salsa-skalle bak en VK-flasher. Han satte et ganske langt slep fra dypriggkula til agnet og senket det hele ned til 25 fot. Kursen ble satt tett på land og allerede før kl. 19 kom hugget som ga Atle ny personlig rekord for ørret. En kubbe av en fisk slukte krøkla og en voldsom kamp begynte.
- Var det bra trøkk i den?
- Ja, den gikk i været flere ganger. Ørreten gikk ut mot planerboardene på begge sider.
HUNDERØRRET: Fisken veide 8,780 kilo. Foto: Atle Knapp |
Kjempen ble veid til 8,780 kg i havn og var 88 cm lang. Atle fikk også en godkjent fisk til på 5,9 kilo. Denne tok en firetoms Tomic i overflata.
- Jeg mista også en fisk som jeg tror var 6-7 kg. Også den tok en Tomic. Den gikk i været 25 meter bak båten, forteller Atle.
- Hva var din personlige rekord før dette?
- Den var på 8,42 kg.
Norgesmester med mest fisk ble Aleksander Degvold i Team Fishaholic. Han fikk 9 godkjente ørreter og mange for små. Atle Knapp tok andreplassen og Team Bravo Fishing Team med Henrik Schjørlin Olsen og Ola Nyhus ble nummer tre.
PREMIEUTDELING: F.v. Stener Rud fra Mjøsservice, Terje Thon formann i Norges Trollingforbund, Atle Knapp, Aleksander Degvold og Hernik Schjørlin Olsen. Foto: Tom Høgseth |
Atle var ikke den eneste som fikk stor fisk. Aleksander Abrahamsen og makker i Team Troutman fikk kjempklaff. Ca kl. 05 meldte de på sin Facebook-side: 2 kjappe på NM.
81cm og 7,5 kg og 77cm og 5,1 kg.
Dette holdt til nest største ørret i konkurransen og en 4. plass i samlet fangst. Aleksander forteller til meg at de fikk fiskene med 20 minutters mellomrom mellom Totenvika og sydspissen på Helgøya.
NYDELIG ØRRET: Aleksander Abrahamsen med ørret på 7,5 kilo. Foto: Yannich André Steen |
Jeg spør Aleksander hva de fikk fisk på.
- Begge på agnfisk i overflata med 20 og 50 gram bly. Vi fant en liten plass der det beit.
Totalt var det 138 deltagende båter i konkurransen som gikk over 16 timer. 56 båter fikk lovlig fisk i norgesmesterskapet som ble arrangert som en catch and realease-konkurranse.
Her finner du fullstendig resultatliste for samlet fangst.
Team Propell kom på 6. plass med 5 godkjente av totalt 19 ørreter i båten. Les mer her.
Mjøsa: Finn storørreten | Wobbler- og slukfavoritter | De beste tipsene
PUNDING: Bjørn Fjeldet med ørret på 6,32 kilo tatt i konkurransen. Foto: Tom Høgseth |
Les mer om:
Fiskekonkurranser,
Mjøsa,
NM i trolling,
Ørret
Storfiskføre på Mjøsa
Norgemesterskapet på Mjøsa
10 ørreter til nå. Bare to over minstemålet på 54 cm og flere som var noen millimeter for korte. Bra med fôr å se på Raymarine-plotteren.
Vet om en skikkelig stor ørret. Mer info kommer søndag. Fortsatt skitt fiske til alle som deltar.
fredag 9. juni 2017
Haugen Pluggen: Wobblere til ørreten
Nylig kom det to Haugen-plugger i posten. Har fått disse hjemmelagde wobblerne av tyrifjordfiskeren Jan Roger Haugen. Vet at det er tatt flere store ørreter på disse så jeg gleder meg til å teste dem på Mjøsa også.
Ifølge Jan Roger tåler pluggene stor fart. De har uregelmessig gange som ser fin og lokkende ut. Ta en kikk på klippet nederst. PS! Det er tatt patent på balsa-wobbleren så det er bare å ligge unna høvelbenken 😉
- Les også: Fikk store ørreter på Tyrifjorden
- Her kan du se Herten Haugens Facebook-side
- Lik og følg gjerne vår Facebook-side
- Følg gjerne vår YouTube-side
Håper vi sees på NM i trolling på Mjøsa i helga. Team Propell stiller med håp om godt fiske - og gjerne litt flaks. Skitt fiske til alle.
Mjøsa: Slik finner du storørreten | Wobbler- og slukfavoritter | De beste tipsene for stor ørret
torsdag 8. juni 2017
Vellykket laksejakt ved Understen
VANDRINGSLAKS: Kjell Are Larsen med fin fisk. Foto: Torgeir Thorbjørnsen |
Les mer om laksefiske i Østersjøen her.
Litt utpå dagen tikker det inn melding om fast fisk. Først var det Torgeir sin tur. En laks på 80 cm og 5 kg tok ei Tiura-skje i overflata med 60 gram bly.
Litt seinere var det skipper Larsen sin tur. Et bra laks dro til på riggen så det skreik hissig i snella.
- Laksen tok 30 fot ned og slep på 30 fot. Knall rigghugg, skriver Kjell Are til meg med smilefjes.
Også denne laksen falt for ei Tiura-skje. Den var 99 cm lang og veide 11,3 kg i havn.
LOKKET LAKSEN: Begge laksene falt for denne Tiura-skjea i Kim Vegard Sunde-farge. Foto: Kjell Are Larsen |
- Er det mange båter der?
- Masse båter. Johan Abelson, brødrene Ander fra Wildwater, Bullarn, Edarn, Kim Vegard Sunde og flere. Mange starter også fra Grislehamn.
Kjell Are forteller at en svensk båt med skipper Rini hadde en laks på 15,8 kg veid i havn. Johan Abelsson har allerede guidet opp en laks på over 20 kilo. Les om det her.
Team Propell ønsker skitt fiske videre.
Følg Kjell Are Larsen på hans blogg.
Les også: Slik fisker du laks i Østersjøen
onsdag 7. juni 2017
Fish Hawk X4D montert i båten
Har hatt lyst på en Fish Hawk en stund og rett før helga kom en X4D i posten kjøpt fra USA. Dette er et veldig godt hjelpemiddel til trolling. Kort fortalt: Den gir deg temperatur og fart gjennom vann både i overflata og nede ved dypriggloddet. Veldig nyttig hvis det er mye strøm som feks ved trolling i Østersjøen.
SONDE OG DISPLAY: Sonden har en liten propell som måler hastigheten gjennom vannet. |
Fordeler med Fish Hawk:
- Du har kontroll på strømmen i dypet der du fisker med dyprigg. Det er da mye lettere å få sluker og agn til å gå med korrekt hastighet slik at de fisker riktig. Er det stor forskjell på strøm i overflata og i dypet kan du bruke forskjellige sluker som fisker i riktig hastighet i overflata og i dypet.
- Du kan finne sprangsjikt i vannlagene. Det vil si der det er store temperaturforskjeller. Her vil ofte byttefisk og større fisk oppholde seg.
- Sonden måler trykket og gir deg eksakt dyp.
Slik virker den:
Display monteres i båten for å lese av temperatur og fart i både overflata og i dypet. En giver som mottar på 70 kHz monteres som en vanlig ekkoloddgiver bak på båten. Displayet må naturligvis kobles til strøm og giveren kobles til displayet.
MER KABLER I BÅTEN: Strømkabel til venstre og giver til høyre. |
Sonden som har innebygd temperaturmåler og en liten propell for fart monteres rett over dypriggkula. Denne sonden sender så signaler opp til giveren med data om temperatur og fart. Du får altså vite eksakt fart gjennom vannet ved dypriggkula. Giveren på hekken av båten måler fart og temperatur i overflata.
Les også: Lær deg trolling fra A til Å
Les også: Lær deg trolling fra A til Å
X4D-modellen har også innebygd bluetooth slik at data kan deles til andre enheter som smarttelefon og nettbrett. En egen app kan lastes ned til dette. Siden Fish Hawk sender på 70 kHz skal det ikke være noen problemer å bruke den sammen med de fleste ekkolodd og givere. Firmaet skriver selv at det kan bli forstyrrelser dersom du har giver som sender på 50 eller 83 kHz. Spesielt med høy gain. Med chirp-lodd som sender på mange forskjellige frekvenser skal det ikke være problemer.
Sonden bruker 4 AA-batterier som enkelt kan byttes. Disse skal vare i minst 100 timer fisketid ifølge produsenten. En veldig bra ting er at sonden skrur seg automatisk på når den kommer i vannet og automatisk av når den tas opp.
Displayet kan enkelt kobles fra og tas med for å hindre tyveri.
Sonden bruker 4 AA-batterier som enkelt kan byttes. Disse skal vare i minst 100 timer fisketid ifølge produsenten. En veldig bra ting er at sonden skrur seg automatisk på når den kommer i vannet og automatisk av når den tas opp.
Displayet kan enkelt kobles fra og tas med for å hindre tyveri.
mandag 5. juni 2017
Fikk gjedde som hadde slukt ørret
Foto: Joakim Strugstad |
- Hva skjedde?
- Gjedda hadde nok svømt med ørreten i munnen noen dager, for hodet på den var blitt hvitt. Den hadde nok satt seg fast i svelget. Den var nok veldig sulten og prøvde å få plass til wobbleren i tillegg, sier Joakim.
- Hvor store var fiskene?
- Ca 5 kg til sammen. Gjedda var veldig avmagret. Ørreten var nok rundt kilo'n tror jeg.
GLUPSK: Gjeddene tar store bytter. Foto: Joakim Strugstad |
- Hva tenkte dere da dere fikk denne fangsten?
- Vi gliste godt over hvor glupsk gjedda er. At den prøvde å lure inn en fisk til inn i en allerede full munn.
Les også: Nye storørreter på Mjøsa
Det var faren Mads om kom med en beste kommentaren til fangsten: - Når vi først er ute med fire stenger så jeg synes jeg vi kunne ha brukt flere enn ei.
Det blei tatt ørret også natt til søndag. Lars Thomas Pettersen som fisker ut fra Gjøvik hadde hellet med seg og fikk en flott mjøsørret.
MJØSØRRET: Lars Thomas Pettersen med fin fisk på 5,1 kilo. Foto: Lars Thomas Pettersen |
- Ble det tatt mye fisk?
- Stig Johansen hadde ørreter på 5,6 og 4,4. Jeg hadde seks fisker av alle størrelser, men bare femkilosen ble med hjem. Det var stille på natta. Begynte ikke å bite før etter det var godt og lyst. Men da beit det hele tiden, både på rigg og i flata, sier Lars Thomas.
Sett denne Fikk praktfull ørret
Lik og følg gjerne vår Facebook-side
søndag 4. juni 2017
Nye storørreter tatt på Mjøsa
PUNDING: Ørret på 6,4 kg. Det er sånne fisker mjøsfiskere drømmer om. Foto: Espen Knai |
Det er ei snau uke til norgesmesterskapet i trolling og det er mange utpå for å finne godplassen. En som har funnet godfølelsen er Raymarine-ambassadør Espen Knai i Team Rundstjøli fra Øvre Romerike Trollingklubb. Seint lørdag kveld slo fisket til for Espen på Mjøsa og en punding (ørret over 6 kilo) kunne landes.
- Hvordan var følelsen?
- Alltid kult å få stor fisk. Skuldrene senker seg litt siden målet er nådd i år.
- Du har hatt tregt fiske før i år?
- Det løsna litt forrige helg, men ellers har det vært mye undermålere.
- Var det noe trøkk i fisken?
- Den tok noen meter etter hugget, men så var den bare tung. Ingen harde utras, men den kom inn dypt. Skjønte ikke hvor stor den var før den var inntil båten.
Lest denne? Raymond fikk praktørret på Langsjøen
Espen forteller at han hadde flaks. Ørreten hadde wobbleren helt nede i svelget og sena røyk da fisken var i båten.
- Hva var temperaturen i vannet?
- Det lå på 10,2 grader. Nå har vinden snudd så det endrer seg fort.
Espen forteller at han også fikk en ørret på 70 cm og to lovlige (over 50 cm) til og fire undermålere. I tillegg fire hugg som ikke satt.
Er du klar til NM? Les mjøsaveteranenes beste råd for storørret
PUNDING: Gunerius Bakke med ørret på 6,885 kilo. Foto: Gunerius Bakke |
Natt til søndag gikk også konkurransen Vårdreggen av stabelen. Den blir arrangert som to konkurranser i regi av Gjøvik Fiskerforening og Hamar Fiskerforening. Raymarine-ambassadør Atle Knapp i Team Knapper'n tok seieren med fem godkjente ørreter på til sammen 10,5 kilo i Gjøvik-konkurransen. Øyvind Sjørengen fikk den største ørreten på 5,6 kilo.
Gunerius Bakke i Team Fjørhanen fikk den største ørreten i Hamar-konkurransen. En flott fisk på 6,885 kilo. Her var det Team Engelstad som vant med totalt 11,57 kilo ørret.
Raymond fikk praktørret i Langsjøen
Foto: Raymond Rudshaug |
Noen ganger dukker det opp bilder av fisk som skiller seg ut fordi de er særdeles velskapte individer. Ørreten Raymond Rudshaug fra Skarnes og Øvre Romerike Trollingklubb fikk på Langsjøen i Hedmark er en slik fisk. En praktørret på 72 cm og 4,8 kilo.
Jeg kontakta Raymond for et par spørsmål.
- Fisker du ofte i Langsjøen?
- Prøver å få tatt 3 turer i året. Har blitt 2 på omtrent akkurat samme størrelse nå.
- Hvordan fighter fisken der?
- Rimelig heftig. Setter tilbake all fisk som har en mulighet til å overleve. Den ene var dessverre skadet i øyet.
Fikk du med deg denne? Storørret på Mjøsa
Raymond forteller at det slettes ikke er en enkel sak å få slike ørreter i Langsjøen. Han har fiska over 20 timer på 3 dager fra båt. Så blei han også belønna med den peneste ørreten han noen gang har fått.
- Vil du fortelle hva du fikk på?
- Helst ikke, svarer Raymond med et smilefjes.
- Jeg kan si at en må ha mange timer og treffe med vær og vind. Fisken er sær her. Jeg anbefaler å sette ut at mest mulig av fisken med størrelse.
Team Propell «bøyer seg i hatten» og gratulerer med praktørret.
Lær deg trolling fra A til Å
fredag 2. juni 2017
Kanonfiske på Mjøsa igjen
Storfisker'n Atle Knapp hadde bra fiske natt til torsdag og toppet med en fin ørret på nesten 5 kilo.
- Hvordan var forholdene og fighten, spurte jeg Atle torsdag.
- Sprek fisk som hoppet og ga en god kamp. Ørreten ble med til mat da den var kroket helt nede i gjellene
Atle forteller at vanntemperaturen var ca 8 grader med frisk vind fra nord oppover langs Stange-landet.
- Fikk 5 ørreter denne natta, men de andre var mindre. Mindre dritt i vannet nå så det er lettere å fiske.
Han forteller at han fikk fisk på Lappia, Tomic og Apex.
Lær deg mjøsfiske: Del 1 | del 2 | del 3
Bedre gikk det for Morten Martinsen som også fisker ut fra Viken II sør for Toten-vika. Han skriver om kanonfiske. De tre største ørretene han skriver om var alle over 5 kilo: 5, 5,4, 5,750 og 5,885 kilo. Han skriver på Facebook at han fikk alle fiskene på et område som bare var 500 x 500 meter.
torsdag 1. juni 2017
Ørret-bonanza på Vänern
STORØRRET: Per-Olof Widjer brukte 20 minutter på fighten. Foto: Tommy Nerstrand |
Tilsynelatende har fisket vært labert på Vänern i det siste, men onsdag ble det full klaff for Tommy Nerstrand og hans kunder da de dro ut fra Sunnanå havn i Dalbosjön.
Tommy skriver på sin hjemmeside at de havnet midt i et etegilde der ørreten fråtset i krøkle (nors):
- Vid lunchtid drar det på rejält i ett ytspö. Efter en ca 20 minuters hård fight så håvar jag en öring på 7,3 kg! Strax efter ser Peo en stor fisk som hoppar bakom båten! När jag tittar upp så ser jag att fisken som hoppar sitter på ett av våra ytspön som ställer sig i båge! Nu är det Peos tur och efter en fin fight landar vi en öring på 5,2 kg.
Det stoppet ikke der. Gjengen fikk også en ørret på eksakt 8 kilo og enda en på 6,4 kg.
- Fisken på 8 kilo tok en laue i en liten Jackpot-skalle 6 meter ned på riggen. Første utraset var på nesten 80 meter før den dro avgårde 30-40 meter til, skriver Tommy til meg.
- Alle ørretene spyttet ut krøkle da de ble håvet.
Da klokka nærmet seg 15.45 lot gjengen bare de stengene som ikke hadde hatt hugg stå, og jammen smalt det ikke igjen. Enda en stor ørret tok en av lauene de fiska med. Denne slet seg, men for en avslutning på vårsesongen.
Team Propell gratulerer med superfisket og kjenner at lysten på mer fiske med agn melder seg sterkt.
Følg Tommy Nerstrand på hans hjemmeside
Sugen på Vänern-fiske? Lær av en de aller dyktigste
Les på Outdoor: Tok 10+ Gullspång-laks
Abonner på:
Innlegg (Atom)