søndag 29. oktober 2017

Har du fått med deg denne fiske-låten?

KJEMPELAKS: Fisken veide 10,85 kg
og ble tatt i Åmål i desember 2007.
Den falt for ei laue
fisket bak en VK-flasher. 



De fleste som har fisket trolling en stund har hørt om Laffen. Østfold-karen har flere timer på vannet enn de fleste. Hans egentlige navn er Leif-Henrik Kruse-Madsen. Han er 39 år har drevet med trolling (avansert dorgefiske) siden 2001-2002. Det har resultert i en mengde ørret og laks og han har fått 6 lakser og 1 ørret over 10 kg på Vänern.

Det som kanskje ikke er så kjent er at han også produserer musikk. En av dem handler om nettopp trolling og heter «Løjesangen». Se og hør klipp over.

- Hvordan ble sangen til?

- Den ble ble lagd som en reklamesang for fullpott.no og Salsa-agnskaller i 2006. Har flere gamle trollinglåter i arkivet. Driver Norges første og eneste trollingband, svarer Laffen.

Her må det tilføyes at Laffen drev en nettbutikk i noen år sammen med Trond Hareide. Den er nå nedlagt.

- Hvor mange døgn fisker du per år i snitt?

- De siste årene etter jeg har blitt familiemann, ca 70-80 dager. På det meste før 150-200 dager i året.

Siden jeg er glad i å fiske med agnfisk selv, og låten til Laffen handler om agnfisk, må jeg jeg jo spørre: - Fisker du mye med agn?

- Litt i perioder, oftest på riggene. Er bygd mest for plast og fart, svarer Laffen med et smilefjes.

Nå for tiden har han båten liggende i Dalbergså i Dalbosjön hvor han da sveiper rundt i treknops fart med stort sett wobblere i enden på linene.

BESTE MINNE: 45,6 kg med blank fisk. 

- Ditt beste Vänern-tips?

- Tålmodighet.

Laffen forteller også at hans beste Vänern-minne er da han fikk seks godkjente blankfisk sammen med Martin ‹Røda Baronen› Sethman i februar 2007. De fikk 45,6 kg fordelt på fem lakser og en ørret. Det gir en fantastisk snittvekt på 7,6 kg. Melodien den gangen var Lappia-wobblere i 3,2 knop i iskaldt vann.

Les også: Trollingfiske fra A til Å

Martin Sethman er ingen hvem som helst når det gjelder fiske - spesielt på Vänern. Nylig ble han og teamet Gröstorp Salmon Hunters nordiske mestere i trolling på Vänern. Det er tredje gangen Martin tar tittelen. Hvis du lurer på hvordan han får det til så deler han tips her.

Dessverre er ikke fisket i Vänern på topp nå. Laffen har derfor skrevet et brev til Länsstyrelsen i Västra Götaland. Les det her. Det antas at grunnen til nedgangen i fisket er at det nå settes ut mest ettårig smolt istedenfor toårig. I tillegg settes det ut færre fisk totalt. Les mer her.

Sugen på fiskenyheter? Følg oss på Facebook, @teampropell

Under kan du se en film hvor jeg og Kjell Are Larsen hadde knallfiske på Vänern.


fredag 27. oktober 2017

Det kaller jeg glupsk fisk!



De jakter vanligvis alene, men her har ca 50 giant trevallyer samlet seg. De har ett mål for øyet: fugler. Nærmere bestemt arktiske terner.

Se de spektakulære bildene fra BBCs Blue Planet II, hvor fisken har tilpasset seg denne råe jakten.

David Attenborough sier: - Her har vi altså en fisk med en så imponerende hjerne at den er i stand til å beregne flymønsteret til en fugl.

Første episode kommer på BBC One og BBC Earth kl. 20 søndag 29. oktober, opplyser BBC. Her er det bare å glede seg.

Sugen på mer fiskefilm? Sjekk ut våre filmklipp

Fiskenyheter: Følg oss på Facebook, @teampropell

onsdag 25. oktober 2017

Herlig kortfilm om tørrfluefiske


Exploring new water from Black Fly Eyes on Vimeo.

Hekta på tørrfluefisking? Da bør du se denne. Black Fly Eyes gjør det igjen. Nydelige opptak, herlig musikk og perfekt redigering. Rett og slett en nytelse å se.

Funderer på å finne frem fluestanga igjen. Det er lenge siden.

Fikk du med deg denne? Fantastisk fiske på Grønland
Mer fiskefilm? Ta en tur innom vår filmside, da vel

Sugen på fiskenyheter? Følg oss på Facebook, @teampropell

søndag 22. oktober 2017

Ny snelle til kveitefisket


Trodde du at lykke ikke kan kjøpes? Det kan jeg avkrefte. Fikk ny kveitesnelle av familien til bursdagen min nylig og jeg kan love at jeg det satte fart i lykkeendorfinene.

Hadde en finger med i spillet før innkjøp, og det ble en Accurate Boss BX 500X som jeg kjøpte hos Baardsen i Haugesund. God service, god pris og kjapp levering.

Snella har ikke to utvekslinger, men én på 6:1. Den veier 620 gram og er dermed ikke av de aller letteste. Det holder nok fint med mindre sneller, men det er noe psykologisk riktig med å få på mer sene selv om fisket stort sett foregår på 10-60 meters dyp. Bremsekraften på denne snella er også god - nesten 14 kg.

Les denne? Ny regel for kveitefisket

Snella er fylt med 370 meter TUF Line indicator i 0,41 mm. Har kjørt med 0,33-sene før og det skal jo være sterkt nok, men valgte å gå opp i tykkelse nå. Det gir litt mer motstand og mer vinkel på snøret ved drift, men tror det skal fungere bra.


Sugen på å fiske kveite, men usikker på hvordan? Les denne saken med den erfarne fiskeren Vilhelm Skilhagen, eller sjekk ut alle sakene om kveite her. Det ligger mange tips der.

Se kveite angripe undervannskamera
Les også: Kveite på dupptrolling

torsdag 19. oktober 2017

Tunfiskmerkingen ble en suksess




I høst har det pågått et tunfiskmerkingsprosjekt i svenske og danske farvann. Det gikk veldig bra. Ifølge Sportsfiskarna ble 18 blåfinnede tunfisk merket i Kattegat og Skagerrak. 14 av fiskene ble merket i Sverige og 4 i Danmark.

Fiskene ble tatt på sportfiskeredskap og hadde anslått vekt på 130-350 kg.  De svømmer nå rundt med satellittsendere. Etter ca 12 måneder vil senderne løsne fra fiskene og informasjonen om vandringen etter merkingen kan samles inn slik at vi kan lære mer om denne havets blå juvel. Det ble også tatt DNA-prøver av tunfiskene.

Dennis fikk tunfisk i Sverige: - Kan ikke beskrives med ord

Foto: Jonas Nordigårs, Edgesportfishing
- Prosjektet er ekstremt vellykket. De merkede fiskene kommer til å gi informasjon om vandringsmønster og genetikk, sier forsker Andreas Sundelöf til Sportsfiskarna.

Han tilføyer at bestanden har vokst og at sjansen for at vi får se tunfisk i nordiske farvann fremover er gode.

Sportsfiske etter tunfisk i Norden er forbudt, men det ble gitt tillatelse til dette prosjektet i Sverige og Danmark som ble gjennomført i september.

Martin Sethman: - To timer, fullt press. Vi kjørte i sirkler

I Norge var det kun en båt som fikk fiske industrielt etter tunfisken i år. MS «Bluefin» fra Nekkøy i Flora vant loddtrekning mot 8 andre båter og fikk ta 42 tonn med tunfisk, skriver NRK.

Ifølge Sportsfiskarna som bisto med organiseringen av prosjektet ble det på svensk side fisket i 9 dager. Det var til sammen 113 båtdager (samlet antall fiskedager på alle båter), 476 persondager og over 3000 kroktimer. Fisket ble gjennomført med erfarne sportsfiskere med spesialutstyrte båter. De fikk støtte av en båt som hadde med merker og forskere som gjennomførte merkingen av tunfisken.

Les alle våre saker om tunfisket
Les flott tunfiskreportasje hos Edgesportfishing

torsdag 12. oktober 2017

Skjøt diger kronhjort

GLAD JEGER:
Det ligger utallige timer
bak en sånn hjort.

 Foto: Tord Fladeby

Min makker Tord Fladeby i fisketeamet Propell er også en ivrig jeger. Han jakter bla rådyr og hjort og har bra flyt også med børsa.

Mandag gikk turen til Østerdalen på hjortejakt. Det skulle vise seg å bli innertier.

Tirsdag ble det ikke noe på fetsokningen som jaktet alene, men onsdag blir en dag Tord ikke vil glemme. Da gikk drømmen i oppfyllelse. Grytidlig på morgenen fikk jeg en MMS. Der sto det enkelt og greit: «Jaaaa daaaa» og et bilde av en veldig flott bukk fylte mobilskjermen.

Litt seinere på morgenen snakket jeg med en lett opphisset jeger som kunne fortelle at slaktevekten på det flotte dyret var hele 150 kg. Det er en diger bukk. Gjennomsnittlig slaktevekt på norske bukker er 90-150 kg, mens enkelte prakteksemplarer kan komme opp i 200 kg.

- Det er ihvertfall en 13-tagger. Kanskje en 15-tagger, men jeg tror to av taggene er for små til å telle, sier Tord.

MEDALJE-BUKK: Tord skjøt
denne 10. august i år i Halden.
 
Foto: Tord Fladeby

Han forteller at bukken kom ut på ca 60 meter og at den sto og brølte.

- Det var et ganske enkelt skudd.

- Den største hjorten du har skutt før dette?

- En sjutagger. Ikke mye å skryte av, sier Tord Fladeby.

- Jeg har jaktet på en sånn stor bukk i fem år. Det var en ubeskrivelig følelse. Geviret er symmetrisk og pent ,og det er ingen knekte tagger. Det blir bogmontasje på veggen hjemme, og det er godkjent av kona, sier Tord.

Han hadde tenkt å jakte til fredag, men torsdag var det 10 cm vann i lavoen og alt fløyt, sa da pakket han og satte kursen hjem til familien på Fetsund.


tirsdag 10. oktober 2017

Nye regler: All kveite over 2 meter må slippes ut



9. oktober 2017 kom Fiskeridirektoratet med en ny forskrift som trer i kraft umiddelbart. Det blir forbudt å fiske etter kveite i et bestemt område på Sklinnabanken. For sportsfiskere er det en regel som er mye mer interessant. All kveite tatt av både sportsfiskere og yrkesfiskere på over 2 meter lengde skal settes ut igjen - død eller levende.

Her er forskriften fra fiskeridirektoratet:

Forskrift om endring i forskrift om utøvelse av fisket i sjøen
Fastsatt av Fiskeridirektoratet 9. oktober 2017 med hjemmel i lov 6. juni 2008 nr. 37 om forvaltning av viltlevande marine ressursar (havressurslova) § 16 og forskrift 22. desember 2004 nr. 1878 om utøvelse av fisket i sjøen § 98.

I

I forskrift 22. desember 2004 nr. 1878 om utøvelse av fisket i sjøen gjøres følgende endringer:

§ 35b ny bestemmelse skal lyde:

§ 35b Spesielle begrensninger i fisket etter kveite på Sklinnabanken


Det er forbudt å fiske etter kveite i Norges økonomiske sone innenfor et område avgrenset av rette linjer mellom følgende punkter:

       66˚3`N               6˚54`Ø
       65˚44`N             8˚11`Ø
       65˚22`N             7˚39`Ø
       65˚4`N               6˚20`Ø
       65˚30`N             5˚51`Ø

§ 48 nytt sjette (siste) ledd skal lyde:

All fangst av kveite over 2 meter skal straks slippes tilbake på sjøen. Påbudet gjelder uavhengig av om kveiten er død eller dødende (Team Propells utheving)

II

Forskriften trer i kraft straks.

Her kan du laste ned forskriften

Personlig synes jeg dette er gode nyheter. Fisk på to meter er ikke egnet som matfisk fordi det er mye miljøgifter i fisken. I tillegg er det hunnfisken som blir større enn ca 50 kg, og derfor er slike store individer veldig viktige for bestanden.

Les mer om begrunnelsen for forskriften her. Tydelig at det er miljøgiftene Fiskeridirektoratet er opptatt av.

Hva som eventuelt skjer med praktiseringen av garnfiske er uvisst. Her dør jo fisken uansett.

Vi får håpe at dette gir enda flere giganter i sjøen som vi sportsfiskere kan jakte på. Det er ihvertfall det som trigger meg mest med kveitefisket. Skitt fiske!

Ekspert: Slik fisker du kveite
Lurer kveita med wobblere
Les våre saker om kveitefiske


mandag 9. oktober 2017

Over 1000 ørret har passert Hunderfossen

Foto: Morten Kraabøl



Gode nyheter for hunderørreten. Nylig passerte ørret nummer 1000 forbi fisketrappa ved Hunderfossen på vei opp til gyting, skriver Morten Kraabøl på Facebook.

Han fikk et nydelig opptak av en kraftig plugg av en hunderørret mandag. Se klippet over.

Kraabøl som har vært seniorforsker hos Norsk institutt for naturforskning (NINA), er veldig positiv på hunderørretens vegne og skriver videre:

- For det første har det nylig passert mer enn 1000 gytefisk gjennom fisketrappa i år! For det andre gir den nye minstevannføringen på 7 kubikkmeter pr sekund (tidligere 1,8 kbm pr sek) et mye større anvendbart gyteareal enn tidligere. Selv om det ennå er tidlig i gyteperioden så kunne jeg se at det nå gytes på flere nye steder ovenfor jernbanebrua. Dette er et stort og viktig fremskritt for den naturlige rekrutteringen av hunderørret.

Mjøsa-veteraner: Slik finner du storørreten

- Det er flere årsaker til disse gode nyhetene: Beskatningen av gytefisk i Lågen er vesentlig redusert de siste årene med en årskvote på 5 fisk pr år pr fisker. En del mjøsfiskere har også sett behovet for å begrense sitt fiske og gjenutsetter en stadig økende andel av fangsten gjennom året, skriver han.

Kraabøl skriver også at Eidsiva har manøvrert flomlukene på en stadig bedre måte gjennom de siste årene, og har bidratt til at en økende andel av vinterstøingene kommer seg trygt ned forbi Hunderfossen.

Da er det bare å glede seg til flott fiske fremover på Mjøsa. Skitt fiske!

Lik og følg vår Facebook-side for fiskenyheter

søndag 8. oktober 2017

Enkel kveiterett med deilig saus


Utforskingen av nye måter å tilberede kveite på fortsetter, og med denne ble det innertier. Dette er rett og slett den nye favorittretten med avbalansert smak av syrlig, søtt og salt.

Sausen passer veldig godt til, og er enkel å lage. Her er det du trenger til 4 personer:

Fisk: 
Ca. 700 g kveitefilet
4 skiver parmaskinke
4 salvieblader
nøytral olje til steking

Parmesansaus: 
2 ss smør
1 sjalottløk, finhakket
2 dl hvitvin
3 dl kremfløte
litt revet parmesan
salt og pepper
2 ss finsnittet gressløk

Tilbehør:
200 g babyasparges eller aspargesbønner
8-12 cherrytomater
poteter

Et par tips: Jeg synes ofte det blir for lite saus ved å følge oppskrifter og anbefaler å øke mengden. Husk å røre godt hele tiden og særlig før servering da parmesanen gjerne legger seg på bunnen av kjelen. 

Aspargesene eller aspargesbønnene kan lages på forhånd, og avkjøles raskt i kaldt vann. Poteter kokes på vanlig måte.

Les også: Slik lurer du kveita

Takk til Trines matblogg hvor jeg fant oppskriften. Du kan lese hele fremgangsmåten her og jeg lover at det er verdt jobben.

Se flere oppskrifter

onsdag 4. oktober 2017

Se fantastisk sjørøyefiske på Grønland


Camp North from Black Fly Eyes on Vimeo.

Er du bare litt interessert i fiske så vil du like denne - garantert. Gutta i Black Fly Eyes har vært på Grønland og fisket sjørøye.

Det er så vakkert - fisken, filmingen, musikken og klippingen. Her er det noe å strekke seg etter selv for proffene. Se og nyt.

Klar for mer film? Sjekk ut filmsiden vår

mandag 2. oktober 2017

Her forsøker tyvene å stjele båtmotor



Det er nesten midnatt torsdag 28. september 2017. En båt ligger fortøyd i Norrtälje i Sverige, og eieren aner fred og ingen fare. Så kommer det to personer snikende - i våtdrakter ifølge Hamnen.

De to som sees på filmen ser helt klart ut til å ville stjele Suzuki 300-hesteren. Den ene ligger i vannet bak motoren og jobber iført våtdrakt. Den andre er oppe i båten, og fanges også på et annet kamera med det som kan se ut som en elektrisk motor i hendene. Det er uvisst hvordan de to eventuelt skulle frakte vekk motoren.

Test: Jeanneau Merry Fisher 795 Marlin

Denne gangen lykkes tyvene ikke. En person kommer ilende til og skremmer de to. Ifølge Hamnen stikker de av - svømmende.

Politiet ble også tilkalt og eieren av båten, men de to tyvene er ifølge Hamnen fremdeles på frifot.

Les også: Favorittbåtene fra Sjøen for alle-messa
Hurtigtest: Suzuki 350 HK med doble propeller

søndag 1. oktober 2017

Klare for Trolling Master Bornholm

FISKEGLEDE: Denne laksen på 8,5 kg
tok en brisling i Jackpot-skalle før konkurransen
i 2017. Vi satser på bedre fiskelykke i 2018.

 Foto: Tord Fladeby

Påmeldingen til Trolling Master Bornholm 2018 er i boks. Team Propell fikk startnummer 127. Konkurransen går av stabelen fra Tejn havn 2.-5. mai.

Makker i år som i fjor blir Tord Fladeby, og vi satser på å reise kjerringa fra i fjor da vi ikke veide inn laks i det hele tatt. Vi fikk en laks på 8,5 kg før konkurransen og dett var dett. Det var uansett veldig spennende å være med og spenningen var der hele tiden.  Den største laksen kan man jo få helt til konkurransen er over.

Slik trollingfisker du i Østersjøen: Johan Abelssons tips

Vi skal bo på Hotel Verona i Sandvig i 2018 også og gleder oss til å treffe andre trollingfiskere.

Reglene er kort som følger: 

  • Det er kun laks som teller i konkurransen. 
  • Det fiskes med maks 10 agn/sluker
  • Minstemål er 80 cm. 
  • Det kan veies inn 4 laks hver konkurransedag. 
  • Det gis 10 poeng per fisk og 10 poeng per kilo. En laks på feks 7,8 kg gir dermed 88 poeng. 
  • Maks 350 båter får delta. 
  • Det er 100.000 DKK i førstepremie for største laks i konkurransen.
  • Premien til beste båt i konkurransen er 40.000 DKK.

2017: Slik gikk Trolling Master for nordmennene
FULL FART: Team Propell
under en av startene i 2017.

Foto: TV 2/Bornholm